Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR zvýší investice do vodních staveb o 66 pct na 200 mil. Kč

23. 3. 2017 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos zvýší investice do vodohospodářských staveb o dvě třetiny na 200 milionů korun z loňských 120 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v republice a spravují také přes 38.000 kilometrů drobných vodních toků, říček, potoků, rybníků a malých vodních nádrží.

Zvýšené investice do vodních toků by měly pomoci zadržovat vodu v krajině. "Budujeme tedy malé vodní nádrže, rekonstruujeme rybníky a upravujeme koryta drobných vodních toků. Předcházíme tak suchu a zároveň naše opatření pomohou při povodních," uvedl výrobně technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický. Na investice podnik použije vlastní zdroje i peníze z dotací.

Letošní plán investic zahrnuje 190 staveb, loni bylo dokončeno 82 staveb. Například na dvoukilometrovém úseku Ondřejovického potoka ve Zlatých horách v okrese Jeseník bude letos stabilizován sklon dna pomocí výškových stupňů a přehrážek. Předpokládaná cena díla je 26 milionů korun. Dalším projektem je odbahnění a úprava přelivné hrany na vodní nádrži Sedlinka v Opavě za téměř 12 milionů korun. Téměř devět milionů korun by měla stát úprava 1,5 kilometru drobného vodního toku v Lomné v Trojanovicích na Novojičínsku. Projekt protipovodňové suché nádrže na toku Zlatý Pásek v Němčicích v okrese Svitavy by měl stát 29 milionů korun.

Státní Lesy ČR vytvářejí ročně zisky v řádech miliard korun. Za leden až listopad roku 2016 podnik vykázal hrubý zisk 4,57 miliardy korun při tržbách 10,03 miliardy korun. Výsledky za celý loňský rok firma zveřejní příští týden.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:24