Agris.cz - agrární portál

Šuráň bude další tři roky prezidentem svazu minipivovarů

24. 3. 2017 | ČTK

Prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů bude i na další tři roky Jan Šuráň. Obhájil svůj post na víkendové valné hromadě svazu, sdělil dnes svaz v tiskové zprávě. Novým viceprezidentem svazu se stal Martin Hájek z Pacovských strojíren, který ve funkci nahradil Jana Kočku z "létajícího" pivovaru Nomád. V současnosti má svaz 120 činných členů a 14 přispívajících.

Činní členové svazu jsou samotní výrobci piva, přispívající členové pak osoby, jejichž podnikatelská nebo zájmová činnost navazuje na výrobu piva nebo sladu. Létající neboli kočovné pivovary nemají svou vlastní varnu, pivo vyrábí v jiných pivovarech.

Podle Šuráně počet minipivovarů v ČR dlouhodobě roste, přibývá jich zhruba padesátka ročně. V současnosti jich je již kolem 350. Pivo z minipivovarů zabírá zhruba dvě procenta českého trhu, odhadl dříve Šuráň.

To podle něj dokazuje i zájem o degustační soutěž Jarní cena českých sládků, ve které letos vyhrál Zámecký pivovar Frýdlant. Loni to byl ležák Holendr ze stejnojmenného minipivovaru z Valašského Meziříčí. Letos porota v 11. ročníku soutěže vybírala ze 614 vzorků piva ze 144 pivovarů. Před rokem soutěžilo 516 vzorků ze 124 pivovarů.

Svaz dlouhodobě usiluje o vytvoření legislativy, do které by se promítly i pivní novinky. Vyhláška ministerstva zemědělství, která měla některé změny zejména v označování piva přinést, však kvůli evropským připomínkám ještě nezačala platit. Svaz také chce zjednodušení administrativy pro podnikatele.

České pivovary předloni v Česku vyrobily nejvíce piva v historii, výroba činila téměř 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 procenta více. Vývoz vzrostl o 13,3 procenta na 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh šlo o 0,2 procenta méně, výstav včetně nealkoholické piva tak činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu klesla o litr na 143 litrů. Loňské výsledky chce Český svaz pivovarů a sladoven zveřejnit v dubnu.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 20:15