Agris.cz - agrární portál

Chovatelé mléčného skotu jsou z nejhoršího venku, cena je u 8 Kč

24. 3. 2017 | ČTK

Chovatelé mléčného skotu na jižní Moravě se dostali z nejhoršího, výkupní cena litru mléka se dostala k osmi korunám, což už je zpravidla mírně nad náklady. I přes ztrátové hospodaření v loňském roce však nikdo z oslovených zemědělců produkci mléka nesnížil a chovy zůstaly stejně velké, někdo je dokonce zvětšil, aby rozmělnil fixní náklady, vyplývá z odpovědí pro ČTK.

Například Agrospol z Knínic u Boskovic loni prodával mléko průměrně za 6,92 koruny. V lednu už byla cena o korunu vyšší, v únoru byla 8,12 koruny. "Když je cena osm korun, tak nenadávám. Něco málo se dá ušetřit na krmení. Nicméně nezbylo než to vydržet. Ani jsme nepřemýšleli o nějakém zmenšování stáda," řekl ředitel Ladislav Menšík.

Za cenu mírně přes osm korun už prodává i družstvo Pooslaví Nová Ves z Brněnska. "Poptávka trhu se zvyšuje, ale situace stále není moc dobrá. Když je mléko za osm korun, tak lepší podniky neprodělávají. Záleží také na dojivosti a plemeni," uvedl ředitel Lukáš Jurečka.

Jeho podnik loni dokonce zvýšil počet krav z 360 na 420. "Podařilo se tak naředit náklady a ekonomiku by to mělo vylepšit. Na stole byl útlumový program Evropské unie, ale jen na krátkou dobu a byl nesmysl, aby stádo přestalo dojit," řekl Jurečka. Jak výrazně se ceny mléka promítly do hospodaření, ukázal na zisku. Zatímco za rok 2015 byl 2,5 milionu korun, loni to bylo i přes dotace ministerstva zemědělství minus tři miliony.

Pro Pomonu Těšetice jsou ceny kolem osmi korun na hraně životaschopnosti. Proto podnik odložil plánované investice nejen do živočišné výroby. "Je to cena na hranici životaschopnosti. Ale ani chvíli jsme neuvažovali, že bychom produkci mléka nějak omezili. V minulých letech jsme investovali 50 milionů korun i s pomocí dotací do welfare zvířat. Nejen že by to byla zmařená investice, ale ještě bychom museli vracet dotace. Sáhli jsme si však loni na dno a vydrželi jsme to díky vnitřním rezervám a diverzifikaci výroby," uvedl ředitel Pomony Ivo Pokorný.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) patří české mléko k nejkvalitnějším v Evropě, zároveň patří české chovy k nejefektivnějším. Problémem však je, že v celém řetězci od prvovýroby ke konečnému spotřebiteli jsou na tom zemědělci nejhůře. Marží výrobců mléka a mléčných výrobků a obchodníků se nízká výkupní cena nijak nedotkla. Ministerstvo sice nabízí částečnou pomoc a kompenzaci, ministr Jurečka však vidí cestu i v tom, že zemědělci sami se budou sdružovat a prodávat mléko nejen přes odbytová družstva, ale budou zakládat i družstevní mlékárny, které si dokážou vyjednat s obchodníky výhodné podmínky. "To by byla velmi dobrá cesta. Co vím, tak se to podařilo v Litvě a ceny šly rázem nahoru," poznamenal Menšík.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:27