Agris.cz - agrární portál

Jurečka chce schodek agrárního obchodu snížit na nulu

28. 3. 2017 | ČTK

Saldo agrárního zahraničního obchodu ČR by se do roku 2020 mělo dostat na nulu. Na dnešním Žofínském fóru na téma Evropská unie a český export to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Loni se schodek agrárního zahraničního obchodu prohloubil o 3,3 miliardy korun na 22,6 miliardy.

"Můj cíl je do roku 2020 dostat se v rámci salda na nulu. Nebýt zemí, která má záporné saldo v oblasti agrárního obchodu," uvedl ministr. Konkrétní opatření Jurečka neuvedl, řekl pouze, že Česko nevyužívá svůj exportní potenciál a neumí na řadě trhů využít některých výhod ve svůj prospěch. Jde například o historickou znalost výrobků "Made in Czechoslovakia" v řadě zemí.

Ministerstvo dlouhodobě usiluje o zlepšení salda obchodu zvýšením produkce výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Kromě většího pěstování ovoce a dalších citlivých komodit také chce, aby se v Česku zemědělská produkce více zpracovávala. Kvůli podpoře exportu ministerstvo zavedlo i institut tzv. agrárních diplomatů, kteří mají pomáhat českým exportérům. Zatím má ČR čtyři - v Saúdské Arábii, Srbsku, Číně a v Rusku. Do několika měsíců by měli nastoupit další do Libanonu a Spojených států, následně by měla být obsazena pozice v Japonsku. Dále by měl vyslanec zamířit do Íránu, uvažuje se o společné akreditaci pro Kubu a Mexiko.

Do Česka se loni v rámci agrárního obchodu přivezlo zboží za 224,6 miliardy korun, vyvezlo se za 202 miliard korun. Nejvíc se vyvážely cigarety, pšenice a řepkový olej, největší dovoz je u vepřového masa, čokolády, kávy a pekařského zboží. Podle Zemědělského svazu se strukturu zahraničního obchodu dlouhodobě nedaří zlepšovat, zhruba na 90 procentech schodku se podílí maso.

Největší množství zboží stejně jako v předchozích letech zamířilo na Slovensko, do Německa, Polska a Itálie. Ze zemí mimo Evropskou unii směřovaly zemědělské výrobky do Ruska, Turecka, Iráku a Švýcarska.


Zdroj: ČTK, 28. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:51