Agris.cz - agrární portál

Investiční skupina FPD Group plánuje další vinařské akvizice

29. 3. 2017 | ČTK

Investiční skupina FPD Group, která loni koupila šardický Neoklas, plánuje na Moravě a na Slovensku v oblasti vinařství další akvizice. Letos do nich bude investovat asi 200 milionů korun. Na Moravě chce koupit jednoho vlastníka vinic a další firmu, která s vinohrady má i vinařský závod. Skupina chce vstoupit i na slovenský trh, řekl dnes ČTK Tomáš Šupa z vedení FPD Group.

Roční obrat skupiny se nyní pohybuje kolem 750 milionů korun. Jde tak o druhý největší podnik ve vinařství hned po Bohemia Sektu. Do nové vinařské skupiny patří vedle šardického Neoklasu také Vinařství Mutěnice, Vinné sklepy Sovín, Vinné sklepy Milotice a firma Víno Trade. Neoklas dál vyrábí víno ještě pod značkou Augustiniánský sklep. Skupina ročně prodá víc než 20 milionů litrů vína.

Zhruba 65 procent produkce FPD Group se orientuje na obchodní řetězce. Podle Šupy skupina není závislá na několika velkých řetězcích, protože dodává do všech. "Řetězcový obchod je komplikovaný. Vybírají si kolekce pro sebe. Jejich sommelieři už ví, co si vybírají, obchod s nimi je složitý. Do řetězců jdou kvalitní věci moravské provenience. Vztah partner a zákazník se dramaticky změnil za posledních pět let, spousta řetězců pracuje cílevědomě, vybírají si odrůdovou skladbu, design," uvedl Šupa.

FPD Group za poslední tři roky dala do rozvoje svých vinařství zhruba 100 milionů korun, zejména v Šardicích a Mutěnicích. Z toho 40 milionů korun šlo na technologie a výrobu. Velké peníze stála také obnova vinic, což si vyžádá investice i v dalších letech.

Skupina ve svých firmách zpracovává hrozny z 500 hektarů vinic. Sama hospodaří na svých 350 hektarech a má nyní asi 150 zaměstnanců. Jejich počet se ještě zvýší plánovanou akvizicí slovenského závodu. Skupině to má pomoci v tendrech nadnárodních řetězců, které požadují ucelenější nabídku. Skupina například loni oznámila, že Vinařství Mutěnice bude ročně dodávat zhruba dva miliony lahví vína do všech 2800 supermarketů a hypermarketů Tesco v zemích střední Evropy.

Silná pozice ve vztahu k obchodním řetězcům má skupině pomoci dostat se v budoucnu i do restaurací, e-shopů nebo vinoték. Tím by rozdělila obrat do více trhů.

FPD v tuzemském vinařství spolupracuje s podnikatelem Jindřichem Robkem. Samotná FPD je nadnárodní společnost , která má celosvětově zhruba 3000 zaměstnanců. Podniká například s realitami, vlastní i hotely nebo slovenské lázně Dudince. Zakladatelem FPD je současný předseda slovenského olympijského výboru Anton Siekel.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 29. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 12:49