Agris.cz - agrární portál

Farmáři z Plzeňského kraje věří, že na mléku letos neprodělají

29. 3. 2017 | ČTK

Farmáři z Plzeňského kraje věří, že se letošní výkupní ceny mléka po dvou letech propadů udrží na solidní úrovni, která jim pokryje výrobní náklady. Od ledna ceny rostou a nyní jsou od osmi do 8,65 Kč za litr, nejvíce dávají německé mlékárny. Inkasované částky už nezpůsobují ztráty, které byly v letech 2015 a 2016 rekordní. ČTK to řekli předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín a šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma, předseda představenstva Osecké zemědělské a obchodní společnosti.

Obě zemědělské firmy dodávají mléko do německých mlékáren Golgsteig v Chamu a Bechtel ve Schwarzenfeldu, které odebírají asi 30 procent produkce kraje. S dodávkami začali farmáři před 11 lety, kdy byla cena v Německu výrazně lepší, teď je 20 až 60 haléřů nad českou. Bavorské mlékárny, které rozšiřují kapacity, mají o české mléko stále zájem kvůli jeho nižší ceně i proto, že v Bavorsku chybí.

"Obecně se dá říct, že se cena zvyšuje. Březnová data budeme mít 5. až 6. dubna," řekl Šíma. Osecká zemědělská prodávala v únoru mléko v průměru za 8,65 Kč/l, což bylo oproti lednu o 15 haléřů dráže. Šíma věří tomu, že cena v dalších měsících nebude padat, i když se mění každý měsíc.

"Cena nepatrně stoupla, takže za únor by měla být celá ČR na průměru 7,99 Kč za litr," řekl Bulín. V lednu byla o 30 haléřů nižší. Štichovičtí, kteří jsou členy odbytového družstva ODOB, inkasovali v lednu 8,38 Kč/l, v únoru v průměru 8,60 Kč. "Ostatní odbytová družstva, co dodávají do Schwarzenfeldu, tak mají ještě více, protože my jsme zatím nepodepsali novou smlouvu," uvedl Bulín. Mlékárna z Chamu podle něj dává mírně méně, schwarzenfeldská platí nyní z německých firem nejlépe.

"Jde to mírně nahoru, v březnu to vypadá dobře" uvedl Bulín. České mlékárny platily v únoru kolem osmi korun, například odbytová družstva Morava a Opočno dostávala za litr jeden až dva haléře nad osmi korunami.

"Za rok 2015 a 2016 nám do výrobních nákladů chyběly dvě koruny na litru," řekl Šíma. Zemědělské podniky tak zastavily opravy a investice. Cena se začala zvedat loni v prosinci, kdy mlékárna z Chamu platila 7,50 Kč/l, za leden už to bylo o korunu více. Nejhůře na tom byla Osecká zemědělská loni v červenci s výkupní cenou mléka 5,60 Kč/l.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 29. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:42