Agris.cz - agrární portál

Polovina kontrolovaných medů je falšovaná, zjistila inspekce

7. 4. 2017 | ČT 24

Kvalita prodávaného medu je nevyhovující. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce při mimořádné kontrole této komodity především v menších prodejnách a na stáncích. Med patří v posledních letech mezi nejvíce falšované výrobky na tuzemském potravinářském trhu. Výrobci jej nejčastěji upravují přidáváním cukrů či barviv, kterými mění světlé medy, nebo nešetrným zahříváním medu.

Inspektoři pro analýzu v laboratoři odebrali celkem 25 vzorků medu. Rozbor potvrdil porušení právních předpisů u 12 šarží medů, tedy u 48 % z odebraných vzorků.

Mezi nejčastější prohřešky patřilo klamavé značení, nadlimitní hodnoty látek, které se v medu vyskytovat nemají, nebo přibarvování medu karamelem.

Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva uvedl, že nevyhovující vzorky musely být staženy z prodeje. „S kontrolovanými osobami jsme zahájili správní řízení o uložení pokuty,“ uvedl Kopřiva. Novým jevem při kontrole byla podle Kopřivy skutečnost, že řada nevyhovujících vzorků pocházela od výrobců, kteří se prezentovali jako regionální včelaři. Ve skutečnosti se však ale jednalo o dovozce medu ze zahraničí.

Objevil se znovu med s antibiotiky 

Podle Kopřivy se nekvalitní med objevuje i mimo prodejny a tržnice. Na inzertním webu Bazoš.cz se tak prodával výrobek označený jako Dědečkův med – med květový lesní od výrobce Včelpo. Tento výrobek už v minulosti stáhli prodejci z trhu kvůli výskytu antibiotik. Ta se objevila i ve výrobcích nabízených na inzertním webu.

Právě za antibiotika v medu padly v uplynulých dvou letech vysoké pokuty. Veterináři potrestali Včelpo sankcí 1,2 milionu korun. A potravinářská inspekce rozdala prodejcům závadného medu pokuty ve výši 5,9 milionu korun. 

AUTOR tof

zdroj: čt24


Zdroj: ČT 24, 7. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:47