Agris.cz - agrární portál

Pivovar v Kutné Hoře, kde byla obnovena výroba, prodal první pivo

13. 4. 2017 | ČTK

Kutnohorský pivovar, který v roce 2009 opustila skupina Heineken a jehož provoz byl ukončen, znovu vaří pivo. První várka byla uvařena 20. února, první sudové pivo se do hospod dostalo 7. dubna. Lahvové pivo se na pulty obchodů podle ředitele pivovaru Miloše Hrabáka dostane nejpozději tento čtvrtek. Pivovar od února vaří deseti-, jedenácti- a dvanáctistupňové pivo.

Pivovar loni koupila od města kroměřížská společnost SMART estate za 16,4 milionu korun a provozuje ho nově založená firma Měšťanský pivovar v Kutné Hoře.

Letošní cíl je podle Hrabáka uvařit 12.000 až 15.000 hektolitrů piva. Současná kapacita dovoluje uvařit až 35.000 hektolitrů, toho chce pivovar dosáhnout v následujících třech až pěti letech. Přímo v pivovaru nyní pracuje zhruba deset lidí, příští rok se má počet zaměstnanců zvýšit na 20. Maximálního objemu 35.000 hektolitrů chce pivovar dosáhnout s 30 zaměstnanci.

"Zhruba polovina současných zaměstnanců dělala v pivovaru i předtím, než v roce 2009 ukončil výrobu," řekl Hrabák. Pivovar se podle něj snaží navázat na zvyklosti z doby před ukončením provozu. "Varna je v místě varny, spilka v místě spilky, sklepy jsou tam, kde byly sklepy, takže v tomto všem navazujeme na to, jak se tady pivo dělalo dříve. Suroviny se předtím používaly české, dnes máme velmi podobné zdroje, takže pivo bude dosti podobné. Vodu používáme také stejnou jako předtím, než pivovar skončil," řekl Hrabák.

Rozdíly jsou podle něj hlavně v hygienických požadavcích a potravinářských normách. "Z tohoto pohledu jsou přísnější požadavky, proto to není zcela identické. Nejtradičnější bude jedenáctka, desítka a dvanáctka se přizpůsobuje normám a také vyvíjející se chuti konzumentů," dodal ředitel pivovaru.

Bez větších investic zvládne pivovar rozšířit výrobu dvakrát až třikrát oproti současné kapacitě. V areálu jsou připravena místa na dvě další varné nádoby, pivovar tak v budoucnu v případě velké poptávky zvládne vyrobit 90.000 až 95.000 hektolitrů piva ročně.

Pivovar v minulosti vařil kolem 200.000 hektolitrů piva, v posledních letech však byla výroba v útlumu. Heineken v Kutné Hoře v roce 2009 ukončil výrobu a přesunul ji do Velkého Března. Další rok už byl areál i bez technologie, která byla demontována a odvezena.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:35