Agris.cz - agrární portál

Produkce vína loni kvůli špatnému počasí klesla o 3,2 procenta

13. 4. 2017 | ČTK

Světová produkce vína se loni snížila o 3,2 procenta na 267 milionů hektolitrů, méně révy se vypěstovalo především ve Francii a v Argentině. Hlavním důvodem bylo špatné počasí, uvedla Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV). V České republice produkce loni dosáhla 686.000 hektolitrů proti 819.000 hektolitrů v předloňském roce, který byl rekordní. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

Sklizeň hroznů poškodily záplavy, sucha, mrazy a krupobití v Evropě a Jižní Americe. Francie, která je po Itálii druhým největším pěstitelem vína na světě, loni vypěstovala o 3,5 milionu hektolitrů vína méně. Argentina, devátý největší producent, pak zaznamenal pokles o 3,9 milionu hektolitrů.

Procentuálně nejvíce se ale propadla produkce vína v Brazílii a v Maďarsku. Zatímco v Brazílii se vypěstovalo o 55 procent méně vína, v Maďarsku o 38 procent méně. Sklizeň hroznů v Latinské Americe negativně zasáhl klimatický jev El Niňo a zvýšená vlhkost, zatímco produkci v Jihoafrické republice snížilo sucho.

Pěstitelská plocha ve světě zůstává stabilně na 7,5 milionu hektarů. Vinohrady přibyly v Číně, ubylo jich naopak v Turecku a Portugalsku. V Itálii, Francii, Španělsku, Číně a Turecku se dohromady vypěstuje více než polovina celosvětového objemu révy.

Co se spotřeby týče, ve světě se loni vypilo 242 milionů hektolitrů vína, což je proti roku 2015 mírný nárůst. Pořád je to ale výrazně méně než v období před světovou finanční krizí.

V České republice se loni podle údajů ÚKZÚZ vyprodukovalo 686.000 hektolitrů vína, což je o 16 procent méně než předloni. Bylo to ale asi o deset procent více, než se původně odhadovalo.

V České republice se loni vinná réva pěstovala na 17.737 hektarech. Od vstupu do Evropské unie platil v Česku zákaz rozšiřování vinic. Opatření mělo vést k tomu, aby v některých evropských státech nevznikaly velké nové plochy vinic s levnějšími produkty, které by kvalitním vinařům kazily ceny. Od loňského roku se v Česku poprvé mohly rozšířit vinohrady o procento. Letos si čeští vinaři zažádali o povolení na plochu o výměře 152 hektarů, mohli ale využít až 177 hektarů.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 00:15