Agris.cz - agrární portál

První ryze česká whisky se vyrábí v Třebíči

15. 4. 2017 | Denik.cz

Židovskou část města zná asi každý. Málokdo už ale ví, že právě zde vznikla první ryze česká firma vyrábějící whisky. Ta je na trhu od jara a již nyní zabodovala na zahraniční soutěži, když získala ocenění v anglickém Birminghamu.

Firma vznikla z jednoho velkého koníčku. „Majitelé měli whisky původně jako hobby, mají ji v oblibě a sami jsou jejími konzumenty. Napadlo je, že si zkusí udělat svůj první soudek zhruba tak před pěti lety. Z prvního soudku vyšel materiál, ve kterém jsme už viděli obchodní potenciál,“ říká o vzniku firmy Ondřej Chládek z marketingového oddělení a dodává: „Původně jsme přemýšleli o sídle v Praze nebo Anglii, kvůli exportu, ale nakonec jsme si řekli, že jsme takoví třebíčští patrioti a měli bychom držet region a reprezentovat jej. Navíc by se třebíčská whisky mohla stát i turistickým lákadlem.“

Třebíčská whisky je jednodruhová sladová whisky s rašelinou nakuřovaného sladu zrající v dubových sudech. V provedení limitované edice dosudovaná v sudech po sherry, portském, karibském rumu a Brandy la Moravia.

Zákazníci budou moci ochutnat whisky a brandy přímo ve firemním baru. „Otevření baru jsme přesunuli nejdříve na léto, později by měl vzniknout i minihotel Židovský dům, charakteristický židovským vybavením,“ upřesnil Chládek.

Kromě třebíčského skladu s whisky a baru již nyní firma zařizuje prostory v barokním lihovaru v Šebkovicích. Ten má tradici od roku 1894. „Nyní se rekonstruuje, ale plánujeme tam později přesunout celou výrobu. Sice se bude vyrábět kousek jinde, ale pořád to bude pod značkou Trebitsch Old Town Distillery. Výroba České whisky se bude tradovat od roku 2012 – 2013. Plánujeme nabrat celý ansábl zaměstnanců, od skladníků až po management,“ poznamenává Chládek.

Nejen whisky ale i pivo

V listopadu 2016 firma začala přemýšlet o vlastní výrobě piva typu Doppelbock Barrel Aged „Tento typ piva je na našem trhu velmi vzácný, protože jej produkuje jen několik výrobců v Irsku, Skotsku a USA, proto má pivo vyšší cenu. Naše společnost vlastní dubové sudy, které jsou nutné k výrobě piva Barrel Aged. V těchto sudech zrály poslední tři roky naše single malt whisky, bourbon, rum, porto a sherry,“ upřesnil Chládek.

Právě v použití vlastních sudů a využití jejich vlastností vidí třebíčská firma potenciál v pivovarské nabídce speciálních piv, které lákají především mladší zákazníky. „Základ našeho speciálního piva Barrel Aged je silný, nefiltrovaný, nepasterovaný a spodně kvašený ležák Doppelbock, který leží 60 dní v ležáckých tancích a poté dalších 30 dní v dubových sudech po Single malt whisky, rumu, portském a Sherry. Kvalitní suroviny a naše technologie zpracování jsou zárukou kvality a vytříbené chuti,“ informoval Chládek.

Kromě domácího trhu se firma snaží i exportovat. „Momentálně jednáme s trhy, jako jsou Indie, Čína nebo Brazílie. Je tam největší poptávka po luxusním zboží, kterého není mnoho, což je přesně náš příklad. Na export půjde až čtyřicet osm tisíc lahví.“ uzavírá Chládek.

IVANA ŘÍHOVÁ

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 15. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:07