Agris.cz - agrární portál

Ve dnech velikonočního volna proběhla ve třech českých městech (Praha, Brno, Liberec) každoroční setkání členů celostátního spolku VČELÍ STRÁŽ, z.s.

18. 4. 2017 | Včelí stráž, z.s.

Ve dnech velikonočního volna proběhla ve třech českých městech (Praha, Brno, Liberec) každoroční setkání  členů celostátního spolku VČELÍ STRÁŽ, z.s.  Desítky učitelů, včelařů, vedoucích dětských zájmových kroužků a dalších řádných i registrovaných členů si zde vyměňovali zkušenosti z loňských akcí a aktivit a plánovali další činnost.

„Podle názvu si lidé často myslí, že jsme spolek včelařů, který je zaměřen na jakési hlídání zdraví včel, nebo kvality včelích produktů – ale tak tomu není,“ vysvětluje vysokoškolská studentka Jana Hamouzová. „Hlavní zájem většiny českých včelařů je chovat včely pro med! Čím více medu chtějí získat, tím více přizpůsobují svoje včelaření tomuto požadavku. Koncentrují velké množství včelstev na jedno stanoviště, odebírají včelám med několikrát za rok, kočují se svými včelstvy za právě rozkvetlými hospodářskými plodinami. Zvyšují se tím rizikové faktory, které vedou ke stresu včel, šíření jejich nemocí a parazitů a ve svém důsledku k nutnosti léčit včely stále většími a většími dávkami chemie.“

Spolek VČELÍ STRÁŽ, z.s. má jiné cíle. „Našim hlavním posláním je šířit informace o včelách medonosných ( a dalším užitečným hmyzu - např.: čmeláci, včely samotářky, motýli) jako o významných a nenahraditelných opylovatelích divoce rostoucích i hospodářsky využívaných rostlin“. Říká učitel základní školy Bc. Marek Pernica.

Prioritní cílovou skupinou, kterou se VČELÍ STRÁŽ snaží oslovit, jsou především děti a mladí lidé. „Desítky přednášek a besed, které naši členové každoročně pořádají na základních a středních školách, jsou jen malou částí našich aktivit.“ A v dalším výčtu akcí za vedení spolku pokračuje Jiří Cafourek. „Každoročně vyhlašujeme několik celostátních soutěží (MEDFOTO – fotografická soutěž, HMYZÍ HOTELY –soutěž ve výrobě obydlí pro hmyz, VČELÍ LOUKA – soutěž ve vysetí rostlin, atd.), pořádáme semináře pro vedoucí dětských kolektivů, organizujeme setkání mladých včelařů z ČR i dalších zemí, nebo vyrábíme metodické materiály a pomůcky.“ Více se o jejich aktivitách můžete dozvědět na www.vcelistraz.cz nebo na www.vcelarici.cz.


Zdroj: Včelí stráž, z.s., 18. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:39