Agris.cz - agrární portál

Ceny zemědělských výrobců po více než roce stouply. Zdražovala prasata i mléko

21. 4. 2017 | ČT 24

Poprvé po 14 měsících stouply ceny výrobců v zemědělství, meziročně je to růst o 3,4 procenta. Vedle toho sice mírně zpomalilo zvyšování cen v průmyslu, pořád ale rostly o tři procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Zatímco ceny výrobců v průmyslu oproti únoru o desetinu procentního bodu zpomalily růst, ceny stavebních prací naopak o desetinu bodu meziroční růst zrychlily na 1,3 procenta. Ještě výrazněji zrychlil v březnu nárůst cen tržních služeb, a to na 1,1 procenta z únorových 0,6 procenta. V průmyslu se podle statistiků významně zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů a ve službách například ceny za poštovní a kurýrní služby.

„Pozorovaný růst cen průmyslových výrobců je v letošním roce poměrně plošný a nesouvisí tak pouze s vývojem ceny ropy. Růst cen téměř ve všech hlavních kategoriích průmyslových výrobců byl v prvním čtvrtletí vyšší (nebo méně záporný) než v roce 2016. Výjimkou jsou pouze ceny textilu a farmaceutických výrobků, které v letošním roce ve srovnání s rokem 2016 nepatrně poklesly,“ okomentoval hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Opadá proinflační vliv cen ropy: to ostatně může být důvod, proč meziroční růst cen průmyslových výrobců v březnu již mírně zpomalil, z 3,1 na 3 procenta. Po nárůstu na počátku letošního roku, způsobeném chladným počasím, by se mohly zklidnit také ceny potravin.“

Radomír Jáč hlavní ekonom Generali Investments CEE

Nejvýraznější růst však zaznamenali zemědělští výrobci, u nichž ceny stouply oproti loňsku o 3,4 procenta. Zvrátili tak dosavadní pokles, který trval podle ČSÚ déle než rok. Letos v únoru činil pokles 0,8 procenta, a v lednu dokonce rovná tři procenta.

„V živočišné výrobě se ceny zvýšily o 11 procent kvůli růstu cen jatečních prasat nebo mléka. Ceny v rostlinné výrobě se naopak snížily o 3,4 procenta. O více než třetinu totiž klesaly ceny čerstvé zeleniny,“ přiblížil analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Další růst a vliv na ČNB

„Jakkoliv se vliv cen komodit (minerální paliva, ropa) může v dalších měsících zmírnit, tak silná poptávka a tlaky na růst mezd budou tlačit ceny tuzemských výrobců k růstu i nadále,“ míní hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Rostoucí ceny výrobců budou podle Seidlera působit proinflačně. „ČNB tak bude muset podle našeho názoru v letošním roce začít zvyšovat své základní úrokové sazby,“ podotknul. Tlak na tento krok bude podle něj o to vyšší, o co méně koruna bude posilovat po ukončení kurzového závazku, který měnu oslaboval nad 27 korunami za euro.

„Centrálním bankéřům musí po dnešku spadnout kámen ze srdce. Ačkoliv je pro němnohem důležitějším cílem dvouprocentní tempo spotřebitelské inflace, ani vývoj výrobní inflace jim nemůže být lhostejný.“

Jiří Cihlář analytik Next Finance

Statistici vedle cen výrobců zveřejnili data k vývoji zahraničního obchodu v únoru. Ceny ve vývozu i dovozu zrychlily meziroční růst. Ve vývozu růst stoupl z lednových 1,5 procenta na 2,5 procenta a v dovozu ze 4,2 procenta na 5,8 procenta. Na vývoz i dovoz měl podle ČSÚ podstatný vliv růst cen minerálních paliv, které stouply o více než 40 procent. Meziměsíčně vývozní a dovozní ceny stouply shodně o 0,4 procenta.

zdroj: ČTK/ČT24


Zdroj: ČT 24, 21. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 10:45