Agris.cz - agrární portál

Vyjížďka mezi vinohrady zahájí cyklistickou sezonu na Slovácku

21. 4. 2017 | ČTK

Vyjížďka mezi vinohrady v sobotu 29. dubna symbolicky zahájí cyklistickou sezonu na Slovácku. Dvanáctý ročník akce nazvané Na kole vinohrady Uherskohradišťska odstartuje v sobotu v 9:30 na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Účastníci si mohou vybrat ze sedmi cyklistických a dvou tras pro pěší turisty, řekla dnes ČTK Hana Patková z Městského informačního centra Uherské Hradiště.

"Trasy jsou připraveny pro náročnější cyklisty, kteří mohou zdolat stezku Blatnického roháče nebo stezku Muškátu moravského, obcemi stejnojmenného regionu se můžete projet, pokud si zvolíte Stezku Dolním Poolšavím. Převýšení 100 metrů a délka 39 kilometrů vás čeká na Stezce Rulandského bílého, výlet do historie pak na Velehradské stezce. Kolem Baťova kanálu do Napajedel a zpět vás přes stejnojmenný region provede Stezka Za Moravú. Pro pohodáře a rodiny s dětmi byla už v roce 2015 vytyčena nenáročná Salašská stezka, která měří 25 kilometrů," popsala Patková.

Pro pěší turisty jsou určeny stezky Sadská a Staroměstská. Loni na podzim při zavírání cyklostezek měřily trasy celkem 315 kilometrů, letos by to mělo být stejné. Pouze u některých tras dojde k menším změnám.

"Kromě vinných sklípků mohou registrovaní účastníci akce na jednotlivých trasách navštívit řadu zajímavých míst a pamětihodností," dodala Patková. Cyklisté se do některých objektů dostanou zdarma nebo za zvýhodněné vstupné.

Letos podle Patkové bude k atrakcím nově patřit Terárium Modrá, v Topolné na stezce Za Moravú bude přístupný památkový domek číslo 93, na zámku v Uherském Ostrohu, ve velehradském informačním centru i v Muzeu Podhradí v Buchlovicích jsou instalovány nové výstavy. Od 15:30 pak bude na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti připraven doprovodný program.

Městské informační centrum pořádá jarní zahájení i podzimní uzavírání cyklistické sezony. Akce se loni na jaře zúčastnilo rekordních 1412 registrovaných cyklistů. Slovácko se pyšní bohatou sítí hojně využívaných cyklostezek. Páteřní je cyklostezka podél Baťova kanálu, města a obce Uherskohradišťska stále budují další úseky.


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:13