Agris.cz - agrární portál

Zlatou pivní korunu letos získalo devět pivovarů

21. 4. 2017 | ceskenoviny.cz

Zlatou Českou a moravskou pivní korunu získalo letos devět pivovarů, například Mazák z Dolních Bojanovic nebo Náchodský pivovar Primátor. Výsledky degustační soutěže, ve které soutěžilo 79 pivovarů, zveřejnil organizátor soutěže a šéfredaktor odborného časopisu Pivo, Bier & Ale Pavel Borowiec v pražském břevnovském klášteře.

Loni nejvyšší ocenění dostalo 11 pivovarů. V Česku je teď podle předsedy Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně 353 minipivovarů, jejich počet nadále roste. Soutěž by měla pomoci veřejnosti získat informace o nejlepších českých výrobcích.

"Každý týden se u nás otevírá jeden nový pivovar," řekl dále Borowiec. Všechny oceněné pivovary jsou podle něj mezi elitou českého pivního trhu.

Zlatou korunu získal Akciový pivovar Dalešice, pivovar Mazák z Dolních Bojanovic, pivovar Modrá hvězda Dobřany, pivovar Zhůřák ze Zhůře, Pivovarský dvůr Zvíkov, pivovar Matuška Broumy, ale i větší pivovary jako náchodský Primátor, pivovar Bernard z Humpolce nebo únětický pivovar.

"Jednotlivé značky přihlašovaly podstatnou část svého sortimentu s tím, že vzorky posuzovaly české a mezinárodní poroty pod vedením Jana Šuráně nejenom v lahvové, ale také výjimečně i čepované verzi," dodal Borowiec.

Celkem bylo pivními korunami oceněno 29 pivovarů, loni jich bylo 33.

Pivovary získávaly kromě pivních korun i další ocenění. Na závěr večera organizátoři vyznamenali tři odborníky za dlouholetý přínos českému pivovarnictví. Šlo o mikrobiologa a vynálezce z Budějovického Budvaru Jana Šavela a sladaře Karla Klusáčka a Arnošta Effenbergera.

Podle Šuráně počet minipivovarů v ČR dlouhodobě roste, přibývá jich zhruba padesátka ročně. Pivo z minipivovarů zabírá zhruba dvě procenta českého trhu, odhadl dříve Šuráň.

Svaz dlouhodobě usiluje o vytvoření legislativy, do které by se promítly i pivní novinky. Vyhláška ministerstva zemědělství, která měla některé změny zejména v označování piva přinést, však kvůli evropským připomínkám ještě nezačala platit. Svaz také chce zjednodušení administrativy pro podnikatele.

České pivovary předloni v Česku vyrobily nejvíce piva v historii, výroba činila téměř 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 procenta více. Vývoz vzrostl o 13,3 procenta na 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh šlo o 0,2 procenta méně, výstav včetně nealkoholické piva činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu klesla o litr na 143 litrů. Loňské výsledky chce Český svaz pivovarů a sladoven zveřejnit v příštím týdnu.

Pivovary oceněné zlatou pivní korunou:

Akciový pivovar Dalešice
Pivovar Mazák Dolní Bojanovice
Pivovar Modrá hvězda Dobřany
Pivovar Matuška Broumy
Pivovar Primátor Náchod
Pivovar Zhůřák Zhůř
Pivovarský dvůr Zvíkov Zvíkovské podhradí
Rodinný pivovar Bernard Humpolec
Unětický pivovar Únětice

Pivovary oceněné stříbrnou korunou:

Beer Factory Plzeň
Břevnovský klášterní pivovar SV. Vojtěcha
Měšťanský pivovar v Poličce, Polička
Pivovar Hostomice pod Brdy
Pivovar Velké Popovice
Rodinný pivovar Zichovec
Pivovar Clock Potštejn
Pivovar Litovel
Pivovar Mayzus Chotoviny
Pivovar Permon Sokolov
Pivovar Poutník Pelhřimov
Slavkovský pivovar Slavkov u Brna
Řemeslný pivovar Nachmelená opice Krnov
Továrna Pivovar Slaný
Trilobit Praha
Zámecký pivovar Frýdlant

Bronzové pivní koruny:

Pivovar Krušnohor Kraslice
Pivovar Monopol Teplice
Pivovar Nová sladovna Opava
Staročeský pivovárek Dobruška

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 21. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:17