Agris.cz - agrární portál

Na plýtvání jídlem v Česku se o víkendu zaměří programátoři

21. 4. 2017 | ČTK

V Praze dnes začíná soutěž Food Waste Hackathon. Akce má za cíl propojit odborníky na informační technologie s lidmi zabývajícími se problémem nehospodárného nakládání s jídlem. Celý víkend budou vytvářet mobilní a webové aplikace, které by pomohly omezit plýtvání potravinami v Česku.

Podle centra Glopolis, které soutěž organizuje, se v Evropské unii každý rok zbytečně vyhodí 88 milionů tun potravin v hodnotě kolem 143 miliard eur (přes 3,8 bilionu Kč). Ve skutečnosti jsou ztráty ještě vyšší, protože propočet nezahrnuje náklady na takzvané externality, jako je zbytečné využívání přírodních zdrojů a pracovní síly potřebné k výrobě potravin.

Konkrétní problémy vyžadující řešení představí účastníkům hackathonu zástupci organizace Potravinová banka Praha a maloobchodní společnosti Tesco. Návrhy, jak zlepšit podporu potravinových bank nebo omezit plýtvání s potravinami u prodejců, posoudí odborná porota. Autoři nejlepších nápadů si odnesou věcné ceny. Tvůrce vítězného projektu navíc dostane možnost dotáhnout svou práci v Laboratoři Nadace Vodafone.

Výraz hackathon pochází ze slov hack a marathon. Jde tedy o soutěž, při níž programátoři v omezeném čase pracují na vyřešení zadaného softwarového projektu.


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:20