Agris.cz - agrární portál

Tuzemská produkce květin loni vzrostla na rekordních 2,17 mld Kč

24. 4. 2017 | ČTK

Tuzemská produkce květin se loni zvýšila z 2,095 miliardy korun v roce 2015 na rekordních 2,172 miliardy korun. Prodej květin díky teplému počasí i vyšší ochotě Čechů utrácet vrostl třetím rokem po sobě. Zároveň se zvýšil i dovoz květin. Na jarní etapě mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc to ČTK řekl předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák.

"Společnosti se vede relativně dobře, takže pokud to půjde dál, tak si myslím, že i letošní rok bude z pohledu prodeje květin dobrý," uvedl Horák. Domácí produkce květin loni podle něj meziročně vzrostla o 3,7 procenta na 2,172 miliardy korun a dovoz květin o 15,2 procenta na 3,226 miliardy korun. Čeští pěstitelé vyvezli květiny v hodnotě 516 milionů korun, přičemž jejich export se zvýšil o 14 procent.

Nejvíc květin bylo loni do Česka dovezeno z Nizozemska, Německa a Dánska. Naopak tuzemští pěstitelé květin exportovali především na Slovensko a do Německa a Polska.

Každý obyvatel Česka za květiny loni utratil v průměru 1091 korun, zatímco o rok dříve to bylo 991 korun. Naopak samosprávy investice do veřejné zeleně podle pěstitelů zatím drží poměrně zkrátka.

V Česku se pěstují hlavně balkonové a záhonové květiny, primule, chryzantémy, bramboříky a vánoční hvězdy. V roce 2013 produkce květin poprvé po téměř dvou desetiletích klesla o tři procenta na 1,881 miliardy korun. Na poklesu se tehdy výrazně podílelo nepříznivé počasí, především dlouhá zima a nedostatek slunečního svitu na jaře. Pěstitelům uškodily i letní povodně. V následujících třech letech se produkce začala opět zvyšovat. Pěstitelům pomáhá i nová marketingová značka Česká květina, kterou začali označovat své výpěstky.

Zahradnický sektor v Česku zaměstnává zhruba 23.000 lidí. Podle Horáka se v poslední době rozrůstají květinové síně a zahradnická centra. Z roční produkce českých firem převažují balkonové a záhonové květiny, které se používají při výsadbách v parcích.


Zdroj: ČTK, 24. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 12:06