Agris.cz - agrární portál

Humpolecký Bernard zvýšil v prvním čtvrtletí výstav o 1,3 pct

24. 4. 2017 | ČTK

Rodinný pivovar Bernard uvařil v letošním prvním čtvrtletí 61.390 hektolitrů piva. V meziročním porovnání se výstav zvýšil o 1,3 procenta, řekl ČTK mluvčí humpoleckého pivovaru Zdeněk Mikulášek. Za hranice plynula přibližně pětina piva Bernard, polovinou se na exportu tradičně podílí Slovensko.

"Podíl exportu se letos zatím drží na úrovni minulého roku," uvedl Mikulášek. Na růstu celkového prodeje se podílelo hlavně sudové pivo, které je pro pivovar ziskovější než prodej piva v lahvích. Některé jím zásobované restaurace sice skončily kvůli elektronické evidenci tržeb zavedené loni v prosinci, nějaké další restauratéry se ale pivovaru podařilo nově získat.

Bernard vaří nepasterizované, nefiltrované a kvasnicové pivo, kromě toho čtyři druhy nealkoholického piva. V sortimentu má i svrchně kvašené pivo. Roční výstav pivovaru loni stoupl o 4,4 procenta na rekordních 315.400 hektolitrů piva.

Kvůli rostoucí výrobě pivovar před hlavní letní sezonou rozšiřuje varnu, aby v ní bylo možné uvařit až dvojnásobné množství piva. V přístavbě už jeřáb usadil dvě nové velké nerezové nádoby. "Hrubá stavba finišuje a už se montuje technologie," řekl Mikulášek. V pivovaru zároveň dělníci dokončují úpravy zrekonstruovaného provozu na stáčení piva do lahví. V součtu jde o investice převyšující 70 milionů korun. Od minulého roku má pivovar k dispozici rozšířený ležácký sklep.

Podnik zaměstnává 192 lidí. Obrat pivovaru loni činil 636 milionů Kč. Tržby za pivo se na něm podílely 599 miliony Kč, meziročně se zvýšily o 2,5 procenta.


Zdroj: ČTK, 24. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:53