Agris.cz - agrární portál

Veterináři při kontrolách dovozu invazivních druhů našli raky

24. 4. 2017 | ČTK

Veterináři od loňského léta, kdy začali na pražském letišti kontrolovat na základě evropské legislativy dovoz nepůvodních invazivních živočichů, zjistili jediné pochybení. Šlo o snahu přivést 75 raků červených z Indonésie, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Český zákon ohledně dovozu invazních druhů neexistuje a ministerstvo životního prostředí ho do konce volebního období ani neplánuje vládě předkládat.

Kromě raků, které veterináři zlikvidovali, žádné pochybení nenašli. "Bylo odbaveno 425 zásilek zvířat ze třetích zemí. V rámci odbavení zásilek byla kontrolována i přítomnost invazních druhů. Až na jeden výše zmíněný případ nebyla zjištěna," sdělil ČTK Majer.

Ministerstvo životního prostředí v únoru uvedlo, že do říjnových voleb nepředloží do vlády novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou by se omezily nepůvodní invazivní druhy v Česku. Proti novele loni vystoupila sdružení myslivců, rybářů a zahrádkářů.

Ministerstvo chce návrh novely implementující unijní nařízení o invazních druzích předložit vládě do konce roku 2017, uvedl dříve náměstek ministra pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny Vladimír Dolejský. "Je pro nás naprosto klíčové novelu zákona důsledně projednat se všemi partnery, kterých se nové nařízení o invazních druzích dotkne. Tedy zejména s hospodáři v krajině," dodal.

Ministerstvo podle něj nepřipravuje seznamy druhů, které by měly být nad rámec evropské legislativy na českém území potlačovány. "Součástí debat ale jsou diskuse nad druhy, které evropský seznam neobsahuje a bylo by zapotřebí je rovněž v ČR podchytit," dodal.

Nařízení Evropské unie uvádí 23 druhů živočichů a 14 druhů rostlin, které svým neřízeným šířením v přírodě ohrožují evropskou biodiverzitu, hospodářství i zdraví člověka. Na území Česka jde třeba o severoamerické druhy raků přenášejících račí mor, veverku liščí a popelavou nebo mývala severního. Naopak například bolševník velkolepý na evropský seznam zařazen není, i když je v ČR invazivní rostlinou. Tyto druhy se nemají hromadně likvidovat, pouze ve volné přírodě omezovat. Jak omezení budou vypadat, si každý stát určuje sám.

Zástupci myslivců, rybářů, zahrádkářů, lesníků a včelařů se obávali, že by stát mohl na seznam napsat i druhy, které jsou rozšířené a ekonomicky důležité, například akáty. Ministerstvo to popřelo.

Podle výzkumu, který v únoru vyšel v prestižním časopise Nature Communications, je světový růst invaze nepůvodních druhů živočichů a rostlin nejintenzivnější v historii. Více než třetina druhů byla zavlečena mezi lety 1970 a 2014.


Zdroj: ČTK, 24. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:44