Agris.cz - agrární portál

Soukromí veterináři znovu zkritizovali novelu zákona

27. 4. 2017 | ČTK

Komora veterinárních lékařů znovu zkritizovala novelu veterinárního zákona, kterou se zabývá Poslanecká sněmovna. Podle komory úředníci Státní veterinární správy (SVS) nechtějí, aby byla vhodně definovaná odborná způsobilost veterinářů, nebo aby bylo možné postihovat laiky, kteří by za úplatu vykonávali veterinární činnost, uvedla dnes v tiskové zprávě. Ředitel SVS Zbyněk Semerád výtky odmítl, návrh komory je podle něj odborně nesprávný.

"Nechtějí, aby byly vymezeny odborné kompetence veterinárního lékaře, nechtějí, aby byla definována odborná způsobilost. Nechtějí, aby bylo možno postihovat vykonávání odborné veterinární činnosti jinými než odborně způsobilými osobami. Nechtějí mít další práci a natožpak další správní řízení, co kdyby se ještě ke všemu týkalo vlastních kolegů, kteří nyní mohou vykonávat veterinární činnost, aniž by byli členy komory," vypočítává výtky vůči SVS komora, která sdružuje soukromé veterináře.

"Je třeba zdůraznit, že veterinární zákon již v platném znění umožňuje postih osob, které vykonávají odborné veterinární činnosti, ke kterým nejsou odborně způsobilé, a SVS tuto právní úpravu v praxi aplikuje, obdrží-li příslušný podnět nebo učiní takový poznatek v rámci vlastní úřední činnosti," řekl ČTK Semerád.

Podle něho se v posledních šesti letech řešilo šest správních deliktů, nešlo podle něho jen o samotné veterinární lékaře, ale i o technika nebo o laboratorní činnost. "Zároveň je třeba uvést, že každé ilegální podnikání v jakémkoliv oboru podnikání, tedy i protiprávní výkon činnosti soukromého veterinárního lékaře, není-li posouzeno jako trestný čin, je trestné podle obecné právní úpravy přestupkového zákona," dodal Semerád.

Novelu zákona se snaží komora změnit dlouhodobě. "Navrhujeme do zákona, že odbornou veterinární činnost může vykonávat veterinární lékař, člen veterinární komory s řádným osvědčením. A pokud tu činnost vykonává někdo jiný, ať je možnost, aby byl sankcionován," řekla již na konci ledna ČTK viceprezidentka komory Radka Vaňousová.

V dubnu Poslanecká sněmovna novelu z pera ministerstva zemědělství podpořila v prvním čtení. Podle ní mimo jiné budou útulky pro opuštěná zvířata povinně podléhat registraci kvůli zajištění veterinárního dozoru. Norma zavádí také povinnost hlásit chov pěti a více dospělých fen, což by umožnilo účinnější postup proti takzvaným množírnám psů.

Novela také povoluje možnost domácích porážek skotu do šesti let jeho věku. Na jednom hospodářství ale budou moci chovatelé ročně porazit jen tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety. Zkrátit se má rovněž nahlášení domácí porážky veterinářům z jednoho týdne na tři dny. Maso z telat budou moci kvůli vyššímu riziku kontaminace konzumovat pouze členové domácnosti chovatele. Novela rovněž legalizuje stav, kdy si výslužku zabijačky odnášejí osoby blízké chovateli. Norma upravuje i prodej produktů z prvovýroby, doplňuje jej o prodej nutrií.


Zdroj: ČTK, 27. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:58