Agris.cz - agrární portál

Druid přesunul výrobu Babiččiných nudlí do jižních Čech

27. 4. 2017 | ČTK

Potravinářská firma Druid přesunula výrobu těstovin značky Babiččiny nudle z Mladoboleslavska do jižních Čech. Českobudějovická společnost, jež za rok vyrobí 500 tun těstovin, měla loni tržby přes 250 milionů korun, meziročně stouply o pět procent. Čtvrtinu obratu tvoří těstoviny Babiččiny nudle. ČTK to řekl majitel firmy Tomáš Aubrecht. Druid chystá nové bezmasé pomazánky, posílit chce v luštěninách.

Firma se 60 zaměstnanci, jež vznikla v roce 2004, přestěhovala loni výrobu těstovin ze Studénky u Bakova nad Jizerou do Ševětína na Českobudějovicku. "Je to původně nákupní středisko, bývalý areál firmy Biogena, který byl v dost katastrofickém stavu. Prakticky jsme to ztloukli na kostru, měnili podlahy, střechy, okna," řekl Aubrecht.

Druid do třípatrové budovy na 540 metrech čtverečních investoval 20 milionů korun, z toho 3,5 milionu do technologií. Koupil komplex sušáren. "Máme tam osm nových sušárenských boxů a ještě se dělala automatizace moučného hospodářství, evidence spotřeby mouky s okamžitým přehledem, kolik jí v zásobnících je," řekl ČTK šéf marketingu Daniel Jírovec.

Předloni Druid fúzoval se společností Babiččiny nudle, z obchodní společnosti se stal firmou obchodně - výrobní. Podíl ručních prací při výrobě je 80 procent. "Balí se ručně, největší tajemství je pomalé sušení při nízkých teplotách, sušíme 11 až 14 hodin podle druhu. Těstoviny se krásně prosuší i dovnitř," řekl Jírovec. Nejoblíbenější jsou fleky.

Firma má v ČR 3000 zákazníků, deset procent produkce jde na export, hlavně na Slovensko, dále do Ázerbájdžánu či Srbska. Letos chystá nové bezmasé pomazánky, chce se víc věnovat luštěninám. "Z italských tyčinek jsme vysekli palmové tuky, přivezli jsme si panenský olivový olej ze Španělska a vyvinuli řadu tyčinek grissini," řekl Aubrecht. Třtinový cukr, který v podílu na obratu zaujímá druhé místo, vozí Druid z Mauricia, Réunionu, Kolumbie a Indonésie. Kuskus dováží z Maroka, javorový sirup z Kanady.

Do dvou let chce mít firma větší sklady a vlastní balírnu. Dosavadní sklady s kapacitou 1500 metrů čtverečních chce zvětšit o tisíc metrů. "A potřebujeme balírnu produktů. Zatím si je necháváme balit různě po republice, asi tři miliony kusů. Rádi bychom to měli jako bezlepkový provoz, aby do roka jel," řekl Aubrecht.

Druidu meziročně vzrostl výsledek hospodaření před zdaněním. V roce 2015 byl 5,2 milionu Kč, loni kolem 14,5 milionu. Firma také vede známkoprávní spory o Babiččiny nudle. Nedávno vyhrála soud se společností vyrábějící značku Nudle od babičky. "Babiččiny nudle jsou pořád terčem parazitace jiných firem. Brutálně nás kopírují, zobrazí ženu s válečkem a nazvou to Nudle od babičky. Teď je známka Nudle od babičky zrušená," řekl Aubrecht.


Zdroj: ČTK, 27. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:23