Agris.cz - agrární portál

Rolnický fond plánuje letos zemědělcům zase půjčit 480 milionů Kč

28. 4. 2017 | ČTK

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond letos plánuje spustit nová kola žádostí o investiční a provozní úvěry. Plánuje zemědělcům půjčit, stejně jako v loňském roce, kdy nové podpory spustil, až 480 milionů korun. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl předseda představenstva fondu Zdeněk Nekula. Průměrná výše půjčky, která se může u investičních úvěrů vyšplhat až na 10 milionů korun, je podle údajů z roku 2016 kolem jednoho milionu korun. Nejčastěji o peníze žádají malé a střední podniky. Provozní úvěry mají dvouletou splatnost, investiční až patnáctiletou.

"Počítáme s tím, že letos bychom příjem žádostí otevírali dvakrát, abychom předešli tomu, že klienti budou podávat žádosti, které nebudou dostatečně připravené." řekl ČTK Nekula. Poprvé přibližně v pololetí, podruhé pak na podzim, dodal.

Fond v předloňském a loňském roce spustil dvanáct nových programů, celkem jich tak nabízí 16. Letos nové programy spouštět nehodlá, portfolio podpor je podle Nekuly aktuálně již dost široké.

V loňském roce převýšil počet žádostí o úvěry předpoklady fondu. Podle Nekuly kolovala mezi zemědělci fáma, že fond rozdává peníze. Po seznámení odborné veřejnosti s tím, že možné snížení jistiny úvěru v tzv. režimu de minimis, kterou může stát poskytnout jednomu podniku v maximální hodnotě 15.000 eur (tedy přibližně 405.000 korun) za tři po sobě jdoucí účetní období, aniž by to Evropská unie pokládala za nepovolenou podporu, se dává jenom v případě finančního zdraví žadatele o úvěr, zájem částečně opadl.

Úroky v těchto úvěrech by se měly pohybovat mezi 1,06 a 4,46 procenta ročně podle klientovy bonity.


Zdroj: ČTK, 28. 4. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:46