Agris.cz - agrární portál

Čtvrtletní růst zisku pivovaru AB InBev zaostal za předpoklady

5. 5. 2017 | ČTK

Největšímu světovému pivovaru Anheuser-Busch InBev stoupl v prvním čtvrtletí zisk o 5,8 procenta, kvůli poklesu prodejů na dvou největších trzích v Brazílii a USA však zaostal za očekáváním, uvedla dnešní zpráva společnosti. Výhled hospodaření na celý rok pivovar nezměnil.

Zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) se zvýšil na 4,81 miliardy dolarů (přes 118 miliard Kč) ze 4,49 miliardy dolarů před rokem. Nedosáhl však na očekávaných 4,88 miliardy zejména v důsledku prudkého propadu prodejů v Brazílii. Výrobce piv Budweiser, Stella Artois a Corona zaznamenal nižší odbyt i na americkém trhu.

Po dvou letech letech poklesu se objem prodaného piva na brazilském trhu sice zvýšil, příjmy z hektolitru však propadly, neboť zvýšení zdanění pivovar nepřenesl na zákazníky v plné výši. Hospodaření AB InBev také ovlivnilo téměř 40procentní oslabení brazilského realu vůči americkému dolaru, neboť polovinu nákladů má nominované v dolarech. Na americkém trhu ztratily podíl značky Bud Light a Budweiser.

Mezi pozitivní faktory patří zvýšení prodejů i příjmů v Mexiku a dobré výsledky v Číně a v Jihoafrické republice, která je jedním z nových odbytišť společnosti. Výhled hospodaření na letošní rok tak společnost nezměnila.

AB InBev má více než dvojnásobnou velikost ve srovnání s nejbližším konkurentem, kterým je pivovar Heineken. Na globální produkci piva se podílí téměř čtvrtinou. O používání značky Budweiser vede již několik let řadu právních sporů s českým pivovarem Budějovický Budvar.


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:05