Agris.cz - agrární portál

Lehká bríza nadouvala plachty porozumění…

12. 5. 2017 | ASZ

…porozumění mezi sedláky a politiky o prvním květnovém pátku. Na venkovní chlad a podmračené nebe účastníci mimořádné Rady Asociace soukromého zemědělství a deseti politických stran brzo zapomněli. Pomyslná společná loď s pirátem na přídi a zástupcem Topky u kormidla se pohupovala jen mírně. Tedy, byl to stůl, a na pořadí u něj se dalo podívat i z druhé strany. Nicméně kapitán a moderátor Josef Stehlík seděl uprostřed.

Zdálo se, že spojenců a vstřícných lidí mají hospodáři mezi politiky tolik, že se maně vynořovala otázka, kde jsou ti nepřející a ti, kdo jim házejí klacky pod nohy. Jenže ti, kterým vadí jakákoli konkurence, to nebývají politici, ale lidé v pozadí, a ti zde nebyli. Ukázalo se nicméně, že přes proklamované pochopení užitečnosti a prospěšnosti selského stavu jsou mezi zástupci jednotlivých stran přece jen jisté rozdíly.

Pravda, na prvním místě zleva seděl za ANO Jaroslav Faltýnek, který však byl nucen se brzo vzdálit. A právě on se vyjadřoval velmi opatrně, že bojoval proti zastropování  a je pro  EET, neboť ANO chce stejné podmínky pro všechny. K otázce předkupního práva se moc nevyjádřil, „protože není aktivní v této oblasti“.  Ještě dodal, že rodinné farmy sice považuje za důležité, nicméně nerozlišuje farmy na velké a malé, ale na dobré a špatné.

Že je někomu toto vyjádření povědomé? Jak by ne, prakticky stejných slov při jiné příležitosti použil ministr zemědělství Marian Jurečka. Zde je zopakovat nemohl, neb přišel až odpoledne a ještě jen na část diskuse. Ovšem stačil říci, že bude chtít definovat, co je to rodinná farma. A to je pěkný posun proti jeho nedávným vyjádřením, že mu tento pojem není jasný a nechápe, proč by měl být nějak cizelován. Dnes už se zeptal, co to je, a sám si odpověděl, že by to mohla být farma muže a ženy, popřípadě muže, ženy a dětí, popřípadě muže a přítelkyně. Nebo? Zkrátka dle jeho slov to nebude jednoduché. Každopádně každý jeho posun je třeba ocenit. 

Dále bylo potěšitelné, že všechny strany, ANO, Pirátská strana, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, Realisté, STAN, Zelení, Svobodní a TOP09 souhlasili s Desaterem Asociace, které jim bylo představeno. Jen Herbert Pavera z Topky si povzdechl, že kdyby se dodržovalo Desatero Božích přikázání, kolik by ubylo předpisů a vyhlášek.

S kým lze počítat do obrany přístavu před invazí oligarchů?

Když jsme začali brízou a plachtami, proto je otázka trochu námořnická, ale snad ne tak od věci. Byť takto by ji asi nikdo nepoložil. Připustíme-li, že pro klidný provoz přístavu je třeba klidné vody, žádné velké vlny a pocit bezpečí, je invaze nadměrných lodí velmi nebezpečná pro celé jeho fungování. Podobně jako ataky oligarchizujících subjektů na všechny složky zemědělství. Zřejmě právě proto byl vznesen dotaz, zda by zde přítomné strany byly ochotny jít po volbách do koalice s ANO.

Překvapení se nekonalo. Není třeba číst dále. Nicméně, zde je stručné shrnutí: Ne, decentní mlčení, s trochou kroucení ano, ne, dále, že je to předčasné a záleží na okolnostech, ne, ne, ne. Decentní mlčení od ČSSD, ošívání se, ale asi ano od KDU-ČSL (to se přece vyplatí!), a realistické, že záleží na okolnostech, od Realistů. Možná právě odpovědi na tuto otázku by měly být zásadní při rozvažování, komu dát hlas v blížících se volbách.

Do voleb se jistě ještě mnohokrát zvedne vítr, zabouří a i nějaký ten hrom udeří. Málokdy hřmí bez příčiny. A některá loď i najede na skalisko. Kéž by ale náš selský stav byl ušetřen jak živelních pohrom, tak i živelných a nepromyšlených soudů.

Josef Duben


Zdroj: ASZ, 12. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 16:52