Agris.cz - agrární portál

Pojízdné muzeum - Prázdninový prezentační projekt Národního zemědělského muzea vyráží na cesty již tuto sobotu 13. května

13. 5. 2017 | Národní zemědělské muzeum

Celkem dvacetkrát se od května do října vydá na cestu Pojízdné muzeum, letní prezentační projekt Národního zemědělského muzea. Malý stánek zvenku dekorovaný fotografiemi z archivu muzea a plný zejména propagačních materiálů a dobrých zpráv se bude účastnit všech akcí Poznej svého farmáře, které na devatenácti farmách v Čechách a na Moravě pořádá Ministerstvo zemědělství prostřednictvím svého Zařízení služeb. V červnu pak přidá ještě jednu akci v Praze.

Pojízdné muzeum není žádnou zmenšenou variantou muzea nebo jeho expozic, jde o prezentaci kamenné budovy, respektive všech jejích pěti poboček s cílem představit návštěvníkům farem zajímavé expozice, výstavy a také poskytnout informace o výhodách, jako je vstup pro děti a mládež do 18 let zdarma, resortní dny každou první neděli v měsíci nebo společné vstupenky, které jednotlivé pobočky nabízejí zpravidla ve spolupráci s nějakou další institucí v jejich okolí. Součástí prezentace budou samozřejmě i drobné aktivity, to ale spíš jen tak, aby „nestála řeč“. „Národní zemědělské muzeum má ve svých sbírkách řadu cenných a krásných předmětů, na ty se však návštěvníci musí přijít podívat opravdu k nám, do našich expozic, kde jsou tyto skvosty vystaveny a především zařazeny do historických souvislostí,“ říká generální ředitel muzea Milan Jan Půček.

„Pojízdné muzeum rozhodně nemůže nahradit zážitek, který návštěvníkovi nabízíme ať už v naší pražské budově, nebo na pobočkách v Čáslavi, na Kačině, ve Valticích a na zámku Ohrada. Veze hlavně informace. Třeba o nové Expozici pivovarnictví, která byla otevřena ve Znojmě teprve na konci dubna, nebo zážitkové výstavě Les pramenů – příběhy lesů, kterou lze od 10. května navštívit na zámku Ohrada,“ dodává.

Návštěvníci budou také dostávat kalendář akcí, kterých muzeum během roku pořádá několik desítek. Projekt Pojízdného muzea vyzkoušeli v Národním zemědělském muzeu již vloni v létě rámci Farmářských slavností, tehdy měl však podobu tradičního stanu. Nebylo to prostě pojízdné, a tak v letošním roce muzeum rozvinulo nápad a pořídilo subtilní vozík na kolečkách s prezentací uvnitř i vně. V rámci akce Poznej svého farmáře by Pojízdné muzeum mělo během dvaceti týdnů zdolat celkem 7500 kilometrů, jeho pohyb mohou zájemci sledovat například na facebooku. První zastávkou je tuto sobotu 13. května Pštrosí farma Krejný u Roudnice nad Labem.

Odborné veřejnosti se Národní zemědělské muzeum letos představuje i na veletrzích, aktuálně má své zastoupení na Národní výstavě myslivosti v Brně, na konci května je čeká Natura Viva v Lysé nad Labem a v srpnu agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. NZM má kromě budovy v Praze 7 na Letné také další čtyři pobočky (Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice).

Kontakt: NZM, Kostelní 44, Praha 7, www.nzm.cz, Lenka Martinková, tel. 773 451 012, lenka.martinkova@nzm.cz


Zdroj: Národní zemědělské muzeum, 13. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:35