Agris.cz - agrární portál

Kutnohorští vinaři čekají navzdory mrazům stejnou úrodu jako loni

18. 5. 2017 | ČTK

Kutnohorští vinaři čekají navzdory nedávným mrazům podobnou úrodu jako v loňském roce. Dopady nebyly tak dramatické jako jinde, poškozeno bylo do deseti procent vinic ve spodních částech, řekl dnes novinářům jednatel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.

"Je spíš taková přirozená redukce, a doufáme, že sezona bude dál probíhat dobře a žádné další ztráty nebudou," uvedl. Firma hospodaří na 54,5 hektaru viničních ploch, loni sklidila přes 150 tun hroznů. "Myslíme si, že letošní rok bude podobný, že snad žádné další výkyvy nebudou, ale je samozřejmě ještě velice těžké hodnotit ročník, protože to počasí je vždy nejisté a nevyzpytatelné," dodal Rudolfský.

Vinné sklepy Kutná Hora usilují o ekologický přístup, používají například bylinné extrakty k ošetřování rostlin a kolem vinic nechávají zatravněné pásy - biokoridory. Vytvoří tak přirozené prostředí pro škůdce, kteří by jinak napadli révu. Firma za svůj přístup k pěstování vína získala titul Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců 2017.

Kutnohorští vinaři se snaží produkovat především špičková vína v nejvyšší kvalitě, takzvaná přívlastková, tedy bez doslazování. Znamená to pozdní sběry a pečlivý výběr hroznů.

Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století, po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce, ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly. Obnovovat se začaly v roce 1977. Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké. Rodinná firma Vinné sklepy Kutná Hora se zde vinařstvím zabývá od roku 2002.


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 01:38