Agris.cz - agrární portál

Neúroda zdraží české meruňky, ceny jiného ovoce záleží na cizině

19. 5. 2017 | ČTK

Očekávaná slabá úroda ovoce v Česku, jejíž příčinou byly nečekané jarní mrazy, zdraží české meruňky. U ostatního ovoce bude záležet na tom, jaká bude úroda v zemích, z nichž se ovoce do Česka dováží. Hlavní dovozové země Polsko, Nizozemsko, Itálie a Belgie přitom již citelné ztráty z mrazů ohlásily. Zdražení ovoce z těchto zemí proto není vyloučeno. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Jarní mrazy podle odhadů zničily českým ovocnářům přibližně čtvrtinu úrody v odhadované hodnotě 478 milionů korun. Nejvíc škod utrpěly sady na Moravě, poškozeny byly hlavně meruňky a broskve. Česko je v ovoci závislé na dovozu. Například u meruněk a broskví pokrývá dovoz 80 až 90 procent českého trhu, u hlavního ovocného druhu jablek to je zhruba 50 procent. "Česko se tak cenami přizpůsobuje evropskému trhu," řekl Ludvík.

Nevyloučil, že by se možná slabší úroda v Polsku, Itálii či Nizozemsku mohla na růstu cen ovoce v Česku projevit. "Loni mrazy hlavní dovozové země nijak výrazně nezasáhly. A byť se loni v ČR sklidilo kvůli mrazům o 20 procent ovoce méně, na ceny to nemělo vliv," řekl Ludvík. Dodal, že důležitou roli při stanovování cen hraje i politika obchodních řetězců.

Kdo bude chtít letos výhradně moravské meruňky, bude si podle Ludvíka muset připlatit. Stejně jako loni bude meruněk velmi málo. Propad sklizně proti tříletému průměru se zatím odhaduje o 82 procent na pouhých asi 300 tun. Loni ovocnáři na jižní Moravě sklidili asi 400 tun meruněk. Jejich ceny v obchodech či na trzích dosáhly i více než 80 korun za kilogram, někdy se prodávaly i za 120 korun. Zájem byl i o méně kvalitní ovoce, které zpracovaly pálenice.


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 20:30