Agris.cz - agrární portál

Novela proti falšování sadbového česneku míří ke schvalování

24. 5. 2017 | ČTK

Ke schvalování míří po dnešku ve Sněmovně novela zákona o oběhu osiva a sadby, která má kromě jiného zabránit klamání zákazníků při prodeji sadbového česneku. Prodejci někdy klamou tím, že zákazníkům místo něj prodávají česnek konzumní. Zemědělský výbor novelu doporučil schválit s pozměňovacím návrhem, který zasahuje do několika jiných zákonů. Navrhl například vypustit ze zákona ustanovení upravující systém produkčních kvót na mléko a cukr. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) pozměňovací návrhy výboru podpořil.

Zákazník podle ministerstva zemědělství často místo sadbového česneku koupí konzumní česnek, který ale podle odborníků nemusí být v pořádku; může obsahovat choroby a škůdce, což se pak projeví ve špatné úrodě. Změna zákona proto nastavuje pravidla pro uvádění česnekové sadby do oběhu. Sadbu česneku má být možné uvádět do oběhu pouze jakožto uznané nebo standardní osivo. Její dodavatelé budou muset být registrování a informovat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský o případném výskytu škůdců. Ministerstvo zemědělství dostane pravomoc vydat formou vyhlášky požadavky a podmínky pro výrobu, balení, označování a prodej sadby česneku.

Předloha především zavádí na základě evropských směrnic jednodušší proces registrace odrůd s úředně stanoveným popisem. Zavádí také dvousetkorunový poplatek za vydání rybářského lístku na 30 dní. Poslanec KDU-ČSL Petr Kudela navrhl zavedení poplatku 1000 korun za rybářský lístek na dobu neurčitou pro osoby starší 15 let.

Zemědělský výbor doporučil v rámci novely změnit mimo jiné zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu a vypustit z něj paragrafy týkající se sytému produkčních kvót, a to na mléko a cukr. Kvóty na mléko skončily na jaře 2015. Platily od 80. let minulého století. Farmáři tak mohou nyní produkovat mléka, kolik uznají za vhodné. Výbor také chce také do zákona o Státním pozemkovém úřadu vložit ustanovení, že nájemné na pozemcích, k nimž má úřad právo hospodaření, činilo 2,2 procenta hodnoty pozemku ročně, pokud se úřad s nájemcem nedohodne jinak.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 02:24