Agris.cz - agrární portál

Šéf Budvaru: Registr smluv může snížit výkonnost podniku

25. 5. 2017 | ČTK

Ředitel pivovaru Budějovický Budvar Petr Dvořák je přesvědčen o tom, že internetový registr smluv může snížit výkonnost podniku. Vidí v něm právní nejistotu pro Budvar i pro jeho obchodní partnery. Řekl to dnes ČTK v reakci na novelu zákona, kterou předložila skupina poslanců z ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS a Úsvitu. Podle ní některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu a národní podnik Budějovický Budvar možná dostanou částečnou výjimku z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru.

"Každé zmírnění je lepší než nic. Jestli mám stávající stav, nebo o něco lepší, beru ten o něco lepší. Ale pořád zůstává administrativa s tím spojená, musím kontrolovat všechny smlouvy, mít někoho, kdo se na ně podívá a zjistí, jestli je to na zveřejnění, nebo ne. Pořád je tam nebezpečí postihu v podobě zneplatnění smluv a právní nejistota pro nás i pro naše obchodní partnery. Jestli si mám vybrat tvrdší verzi nebo verzi, která nám umožní pracovat alespoň s jednou rukou zlámanou, tak ať můžu aspoň nějak fungovat. Ale nechci mít registr smluv, protože nás znevýhodňuje," řekl Dvořák, který je ředitelem od 1. května. Bývalý manažer Plzeňského Prazdroje nahradil ve funkci Jiřího Bočka, který na pozici po 25 letech na konci loňského roku rezignoval.

Problém vidí v tom, že kvůli registru by se každá smlouva zveřejňovala na internetu. Podle Dvořáka to Budvar extrémně znevýhodní a může snížit výkonnost podniku. "A Budvar je firma, která nebere státní dotace a za poslední tři roky dala do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun. I tahle výkonnost je v ohrožení, a to nás trápí. Je to malinko, jako kdybyste se přihlásili na turnaj v pokeru, a řekli vám, že jste jediný hráč, který musí odehrát celý turnaj s odkrytými kartami," řekl Dvořák.

V internetovém registru smluv vidí Dvořák znerovnoprávnění subjektů v konkurenčním prostředí. Argumentuje, že každá firma svému majiteli na požádání ukáže smlouvy a výsledky hospodaření, a to Budvar dělá. "Je tady spousta kontrol, kterými procházíme, aby všechny naše smlouvy byly z hlediska zákona v pořádku. Jsou v pořádku, zodpovídáme se našemu majiteli, ministerstvu zemědělství," řekl Dvořák.

Internetový registr smluv kritizuje i vedení strakonického pivovaru Dudák, jejž vlastní město. Předseda představenstva Rudolf Oberfalcer ČTK řekl, že především by to znevýhodnilo pivovar v obchodním styku před konkurenčními pivovary. "Konkurence by veškeré obchodní vztahy našeho pivovaru dostala v podstatě na stříbrném podnose. Bylo by jen otázkou času, kdy by tyto citlivé informace využila v boji o trh nepřátelským převzetím našich zákazníků," řekl Oberfalcer.

Budvar loni prodal 1,61 milionu hektolitrů piva, což je nejvíce v jeho historii. Pivovar, který vlastní stát, letos investuje 750 milionů korun.

Václav Koblenc 


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 13:00