Agris.cz - agrární portál

Dodržováním prevence se dá předejít problémům s otravami včel

26. 5. 2017 | SVS ČR

V posledních týdnech registruje Státní veterinární správa (SVS) zvýšený počet hlášených podezření na otravu včelstev, kterých od počátku roku eviduje více než deset. Úřední veterinární lékaři každoročně řeší hromadné úhyny včelstev zejména v období květu řepky a s tím spojeným chemickým ošetřováním této plodiny. SVS upozorňuje, že vzniku podobných událostí lze předcházet tím, že včelaři i zemědělci dodržují platnou legislativu a pravidla prevence.

SVS v této oblasti dlouhodobě spolupracuje s dalším dozorovým orgánem – Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ). Má-li SVS pochybnosti o příčině úhynu včel, zajistí ve spolupráci s ÚKZÚZ odběr vzorků uhynulých včel a rostlin. Odběr je nutné provést do 72 hod od aplikace přípravků na ochranu rostlin a zajistit předání do laboratoře.  ÚKZÚZ a včelař jsou následně informováni o výsledku šetření SVS a výsledku analýzy vzorků. V případě potvrzení účinných látek ve vzorcích včel a porostu je dále na ÚKZÚZ, aby prokázal a případně sankcionoval ošetřovatele porostu.

Před aplikací přípravků označených jako nebezpečné pro včely mají pěstitelé ze zákona povinnost zjistit si u obecního úřadu informace o umístění stanovišť včelstev ve vzdálenosti alespoň 5 km.  Nejméně 48 hod před aplikací musí oznámit dotčeným včelařům a obecnímu úřadu svůj záměr. Přípravek může být aplikován na porost až po ukončení denního letu včel, a to nejpozději do 23. hodiny příslušného dne. Výše uvedené omezení se nevztahuje na přípravky, které při schválení ÚKZÚZ vyhodnotil pro včely jako bez rizika. Včelaři jsou povinni oznámit obci vždy do konce února umístění stanovišť včelstev a nové umístění, včetně kočovných, nejpozději do pěti dnů před jejich přemístěním.

Aby se předcházelo problémům s otravami a zjednodušilo prokazování jejich příčin, platí několik zásad, zejména:

  • Pravidelně kontrolovat stanoviště včel, zejména v období postřiku kvetoucích plodin.
  • Po zjištění úhynu včel neprodleně kontaktovat místně příslušnou Krajskou veterinární správu. Včas podané hlášení zvyšuje pravděpodobnost laboratorního průkazu účinných látek.
  • Dbát pokynů inspektorů SVS a ÚKZÚZ a spolupracovat s nimi.
  • Hlásit včas umístění kočovných stanovišť tak, jak stanoví příslušná legislativa, aby se zemědělci včas dozvěděli o dočasných stanovištích včel.

V loňském roce SVS řešila 22 případů hromadných úhynů včel. Ne všechny se však týkaly použití přípravků na ochranu rostlin. Jejich přítomnost byla laboratorně prokázána v osmi případech. Včelaři každoročně zpravidla nenahlásí všechna podezření na otravu. Řada chovatelů totiž nekontroluje svá stanoviště denně. Většina včelařů v ČR chová včely jako koníček a zpravidla má více času na kontrolu stanoviště jen o víkendech. Také proto má SVS zřízeny krizové telefonní linky, na které je možno volat i o víkendech. Telefonní čísla na krizové linky ve všech krajích jsou k dispozici na internetových stránkách SVS: https://www.svscr.cz/statni-veterinarni-sprava/krizove-linky/.

 Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS


Zdroj: SVS ČR, 26. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:12