Agris.cz - agrární portál

Lesy v Rumunsku budou Lesy ČR kupovat jen pokud to bude výhodné

26. 5. 2017 | ČTK

Nákup rumunských lesů za jednu až 1,5 miliardy korun, o kterém uvažují Lesy ČR, je podle generálního ředitele podniku Daniela Szóráda možný jen za výhodných podmínek. Pokud nenastanou, tak se nakupovat nebude, řekl dnes na tiskové konferenci. Vytipované konkrétní pozemky však firma zatím nemá. Podnik aktuálně přemýšlí také o koupi 3000 hektarů lesů na Slovensku blízko hranic.

"Zajímáme se o majetek jedné společnosti, která je v konkurzu, má 3000 hektarů na slovenské straně, prakticky na hranicích," řekl Szórád. Podle něj se podnik snaží nakupovat pozemky hlavně v České republice a na Slovensku, svůj zájem o pozemky také deklaruje na různých fórech. Přesnou částku, kolik by chtěl investovat, ale zatím nezná. "Dojednání obchodu potrvá několik měsíců a za tu dobu potřebnou částku vyčleníme z rozpočtu," dodala mluvčí podniku Eva Jouklová.

Nákup 10.000 až 15.000 hektarů lesa v Rumunsku by pak připadal podle Szóráda v úvahu jen tehdy, pokud by se objevil výhodný pozemek. Investice by pak mohla dosáhnout jedné až 1,5 miliardy korun. Kdyby například byla příležitost nakoupit lesy v okolí Banátu, kde žije početná česká komunita od počátku 19. století v několika ryze českých vesnicích, bylo by to skvělé, řekl dále Szórád. V Rumunsku ročně přiroste 25 milionů metrů krychlových dřeva, vytěží se ho 18 milionů kubických metrů.

Podnik, který vlastní zhruba polovinu českých lesů, také už déle než dva roky hledá kupce na prodělečnou teakovou plantáž v Nikaragui. Loni Lesům ČR klesl hrubý zisk meziročně skoro o čtvrtinu na téměř pět miliard korun.


Zdroj: ČTK, 26. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 21:31