Agris.cz - agrární portál

Ve Vanovicích na Blanensku vznikne kravín pro téměř 500 krav

26. 5. 2017 | ČTK

Zemědělský podnik Agrospol se chystá ve Vanovicích na Blanensku zbourat staré stáje pro skot a postavit nové. Místo v nich bude téměř pro 500 dojnic a 240 telat, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA. Podnik je jedním z těch, který i přes loňské potíže s nízkou výkupní cenou mléka výrobu nezmenšoval, naopak plánuje další investice, aby byl efektivnější a konkurenceschopnější.

V příštích dvou letech má jít k zemi zastaralý kravín a místo něj vznikne nový, stejně tak vznikne odchovna pro telata. Nová zařízení mají být vhodnější jak pro pohodu zvířat, tak také jednodušší pro ošetřovatele. Ve výsledku má být chov efektivnější a náklady na litr mléka nižší. Nové bude i kejdové hospodářství, chlévskou mrvu používá podnik ke hnojení, protože hospodaří na 2500 hektarech půdy.

Podniky, které mají krávy na produkci mléka, se snažily loňský rok přežít a produkci nesnižovat, což byl i případ Agrospolu. V březnu předseda družstva Ladislav Menšík ČTK řekl, že je potřeba, aby cena mléka byla alespoň osm korun za litr. Loni klesla až téměř k šesti korunám, ale poté začala postupně růst. Na jaře už byl nad osmi korunami.

Ve Vanovicích je soustředěný i chov prasat, kapacita je téměř 700 zvířat a také je zde stáj pro 1200 selat. Po ukončení stavby kravínů se počítá s kapacitou střediska téměř 850 kusů dobytku, což odpovídá 425 tunám živé váhy zvířat.

Ve hře je stále stavba bioplynové stanice, což je záměr starý čtyři roky. Správní řízení dosud neskončilo, proti se postavili místní. Ročně by se v ní mohlo silážovat až 20.500 tun chlévské mrvy, kukuřice a směsné kejdy. Produkovala by jak elektřinu, tak teplo.


Zdroj: ČTK, 26. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 04:20