Agris.cz - agrární portál

Letošní jarní mrazy zřejmě povedou ke zvýšení cen hroznů

26. 5. 2017 | ČTK

Letošní jarní mrazy, které poškodily vinnou révu, zřejmě povedou ke zvýšení cen hroznů. Svaz vinařů odhaduje, že by se mohla posunout až ke 20 korunám za kilogram. Také firmy růst očekávají, cenu ale zatím odhadovat nechtějí.

Podle ředitele Zámeckého vinařství Bzenec Bořka Svobody je na seriózní odhadování cen hroznů ještě brzy. "Vegetace je na počátku a predikovat množství a zdravotní stav hroznů by bylo v tuto dobu velmi odvážné. V každém případě vlivem mrazů a poškození vinic se dá předpokládat, že ceny nebudou nižší než v loňském roce," řekl dnes ČTK Svoboda.

Podle analýzy Jiřího Sedla ze Svazu vinařů stál v roce 2010 kilogram hroznů 16,3 koruny. Loni v prosinci se cena zvýšila na 18,5 koruny. Podle Sedla v České republice dlouhodobě vznikají při pěstování hroznů ztráty. Trvalou udržitelnost této činnosti umožňují jen dotace z Evropské unie.

Růst cen letos očekává i Bohemia Sekt. "Vzhledem k zimním a jarním mrazům a z toho vyplývajícím nižším odhadům sklizně letošního roku se dá očekávat, že výkupní cena hroznů bude spíše vyšší než v minulých letech. Ale ještě je před námi podstatná část vinařského roku," uvedl marketingový ředitel Bohemia Sektu Martin Fousek.

Mrazy zasáhly vinice 21. dubna a pak ještě 10. května. Vzhledem k tomu, že réva už rašila, byly květnové mrazy více zničující. Vinaři odhadují, že na Znojemsku je poškozeno zhruba 38 procent plodných vinic. Ve velkopavlovické a mikulovské podoblasti jsou škody zhruba třetinové. V Čechách jsou vinice poškozené z pětiny rozlohy. Celkem je odhad škod na neprodaném víně stejně jako loni přes miliardu korun.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 26. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:46