Agris.cz - agrární portál

Bulharsko se zaměří na dvojí kvalitu potravin v EU

29. 5. 2017 | ČTK

Bulharské ministerstvo zemědělství dnes oznámilo, že se dozorové orgány chystají provést rozsáhlé kontroly potravin, které prodávají nadnárodní společnosti v této balkánské zemi. Jejich kvalitu budou porovnávat se stejnými produkty prodávanými v západoevropských zemích. Země z východní části Evropské unie včetně Česka si v poslední době stěžují na údajně méně kvalitní potraviny prodávané na východě jednotného evropského trhu oproti těm prodávaným ve starých členských zemích na západě EU, informovala agentura Reuters.

Podle bulharského ministra zemědělství Rumena Porožanova kontroloři již nakoupili v Německu a Rakousku vzorky čokolád, mléčných a masných produktů, nealkoholických nápojů, džusů a dětské výživy, které podrobí analýze.

"Příští týden nakoupíme stejné výrobky, které prodávají velké řetězce v Bulharsku, a poté zahájíme testování," řekl Porožanov po zasedání vlády.

Bulharsko se podle ministra inspirovalo u zemí visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko), které dvojí kvalitu potravin na východě a západě EU kritizují dlouhodobě. Téma už se na popud premiérů visegrádských zemí dostalo i na pořad jednání summitu prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky. Kvůli problému dvojí kvality potravin v zemích na západě a východě Evropské unie interpelovali minulý týden poslanci Evropského parlamentu včetně několika českých také Evropskou komisi.


Zdroj: ČTK, 29. 5. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 10:41