Agris.cz - agrární portál

V Miroslavi se podílí na projektu FoodCzech, zjistí původ masa

15. 6. 2017 | ČTK

Agrodružstvo Miroslav ze Znojemska je prvním chovatelem skotu a prasat, který se zapojil do komerčního projektu FoodCzech. Společně s IT společností DataSpring provozují aplikaci, pomocí níž zákazník zjistí nejen původ hovězího či vepřového masa, ale dozví se i to, kdy šlo na zvíře jatka a do kdy by měl maso spotřebovat, řekl dnes novinářům předseda družstva Radek Janeček.

Podle něj jde o jednu z velkých příležitostí, jak pomoci českému zemědělství. Proto by byl rád, kdyby se k projektu připojilo i ministerstvo zemědělství.

Společně s tvůrci aplikace spoléhá na to, že český zákazník je ten, kdo může pomoci a raději si koupí české maso s jasným původem než dovozové. A zároveň doufá, že se vyčistí trh, na němž je podle něj část masa deklarovaná jako české, avšak je z dovozu.

Jedním z impulzů byla výkupní cena prasat v posledních třech letech, která klesla tak nízko, že ztráta na jednom zvířeti byla 1000 korun. "Nechtěli jsme to všechno vybít, i když z 300 prasnic jich dodnes zbylo 60. Dřív jsme ročně dodali na trh 6500 prasat, teď je to 1400. Pokud bychom zvířata vybili, budeme rostlinnou produkci prodávat do Německa, kde ji nechají zkrmit zvířaty a pak nám sem budou vozit maso. Cesta českých chovatelů je dostat se přímo k zákazníkovi. Čeští zemědělci mají špičkové výsledky a dělají vynikající potraviny. Náš projekt Masová bedýnka to je potvrzuje," zmínil Janeček vlastní prodejnu masa v Brně.

Aby mohla aplikace fungovat, je potřeba propojit zákazníka s celým zpracovatelským řetězcem. "Proto jednáme se zemědělci, jatkami, zpracovateli a prodejci," uvedl Zdeněk Honek z DataSpringu, který má projekt na starosti. Zatím se podařilo pilotně propojit právě miroslavský podnik s jatkami, které maso i zpracovávají, a s brněnskou prodejnou. "Postupně objíždíme chovatele, jatka a zpracovatele i prodejce, aby se jich do projektu zařadilo co nejvíce. Někteří se ozývají sami, protože v tom vidí marketingový potenciál. Věříme, že zákazník upřednostní české kvalitní maso," řekl Honek.

Aplikace sleduje zvíře od chvíle, kdy se před odjezdem na porážku postaví v zemědělském podniku na váhu. Získá jedinečný QR kód, který se posléze při bourání a zpracování "rozpadá" se všemi kusy masa. "Využíváme také všech existujících databází složek ministerstva zemědělství, které celý proces výroby masa kontrolují. Aplikace je zajištěná tak, že jej nebylo možné na etiketě zfalšovat," uvedl Honek.

Zatím se aplikace rozjíždí u vepřového a hovězího. "To je ze všech komodit nejtěžší. Ale může se použít i u kuřecího, u ryb, u mléka či u vína," doplnil Honek.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 15. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:44