Agris.cz - agrární portál

Generační obměna na rodinných farmách - projekt FARM SUCCESS

16. 6. 2017 | ASZ

Předávání pomyslných opratí spojených s generační obměnou na rodinných farmách je pro nás skutečně velice důležitým, nosným tématem, kterému dlouhodobě věnujeme značnou pozornost. Není tedy až tak moc velkým překvapením, že jsme se (dnes už více jak před dvěma lety) rozhodli aktivně zapojit do mezinárodní iniciativy, která si vytýčila za cíl řešit právě tuto problematiku. Naším prvním společným krokem bylo zmapování toho, jaká situace v jednotlivých partnerských zemích vlastně panuje.

Závěry a zajímavé poznatky si můžete v klidu projít v souhrnné zprávě (zde ke stažení: http://www.farmsuccess.eu/index.php?id=6&L=5), nicméně právě na jejich základě se konsorcium rozhodlo zpracovat sérii příběhů sebraných napříč Evropou a popisujících reálné příběhy generačních obměn. Ty by měly poskytnout nejen inspiraci všem těm, kterých se to bezprostředně týká, ale i poskytnout pocit sounáležitosti a jistoty, že generační obměna nezná hranic a týká se bez nadsázky nás všech. Současně jsme velice pyšní, že jsme mohli přispět i my svou „troškou do mlýna“ a nabídnout hned několik příběhů „střídání se u vesel“ na našich rodinných farmách. Vzhledem k tomu, že se jedná o české příběhy našim laskavým čtenářům již notoricky známé, rádi bychom vám na tomto místě představili jeden zahraniční, konkrétně ze Španělska.

Antonio je farmářem, který absolvoval proces generační obměny na farmě s pastevním chovem vysoce ceněného plemene ovcí Segureña, pro jehož chov je typické, že se stádo přesouvá podle sezóny.

Před generační obměnou byla farma v rukou matky a strýce. Otec Antonia byl zodpovědný za pastvu stáda. Během roku zůstával šest měsíců na komunálních pastvinách v oblasti Santiago Pontones a zimní měsíce trávil v teplejší oblasti na pastvinách Sierry Moreny. Počet zvířat činil zhruba 1.100 ovcí. Tehdy na farmě neměli vybavení ani vozidla, veškerá práce byla prováděna manuálně. Marketing fungoval prostřednictvím nákupčích, kteří stanovovali ceny za zvíře, a to s minimálními rozdíly mezi jednotlivými chovateli ovcí.

Dá se říci, že Antonio žije chovem ovcí již od dětství. Jeho otec mu předal hodnoty a znalosti potřebné pro tuto činnost. V roce 2002 ale onemocněl a Antonio se rozhodl převzít řízení farmy a požádal o dotaci pro mladé zemědělce. Tu použil na nákup stáda od své matky a na vylepšení farmy. Ačkoli mu jeho bratři čas od času pomáhají, je jediný, kdo se rozhodl věnovat svůj život této činnosti a pokračuje s podporou svého otce a rodiny. Proces generační obměny byl pro všechny strany uspokojivý. Nicméně po převzetí farmy a získání stáda měl Antonio byrokratické problémy s převodem přímých plateb.

Po generační obměně zachoval počet zvířat a systém přesunů mezi Sierrou Segurou a Sierrou Morenou. Provedl ale zlepšení týkající se zařízení a vybavení farmy, vybudoval přístavbu, silo, pořídil traktor a další stroje. Největší změny se však týkaly marketingu. Díky velmi inovativnímu šlechtitelskému přístupu zlepšil parametry plodnosti a hmotnosti při výkrmu. Vylepšení je tak významné, že ostatní chovatelé nakupují jehňata k obnově vlastních stád u něj. Získal také ekologickou certifikaci celé své produkce a vstoupil do systému chráněného zeměpisného označení ovcí Segureño. Další významná změna, která souvisí s marketingem, je, že opustil marketingový systém družstva, kde byla stanovena fixní cena za kilo zvířete. V souvislosti s uskutečněním těchto změn se podařilo mimořádně vylepšit příjmy. Antonio je příkladem zemědělce, který velmi výrazně zlepšil fungování své farmy díky vynaložení extrémního odhodlání.

Z hlediska dalších kroků v projektu pracujeme v současné době společně s partnery na přípravě materiálů, které by měly napomoci v generační obměně zainteresovaným stranám lépe pochopit všechny souvislosti a provést je tak celým (mnohdy velice bouřlivým) procesem pokud možno bez boulí a šrámů. O aktuálním vývoji a dostupnosti připravených materiálů vás budeme na tomto místě včas informovat.

Hlavní kancelář ASZ ČR


Zdroj: ASZ, 16. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:07