Na samosběrech se podepsalo špatné počasí

Vlastnoručně si nasbírat ovoce či zeleninu vyrážely třeba na opavský školní statek řady lidí. Letos mají smůlu.

Každoročně přibývá těch, kdo raději než do supermarketů vyrážejí zeleninu a ovoce sbírat přímo k pěstitelům. Také v okrese mají hned několik možností. Letošní samosběry jsou však poznamenány jedním důležitým faktorem, a sice počasím.

Díky tomu, jak to na Opavsku vypadalo v dubnu a květnu, se letos ruší samosběr na Školním statku Opava. „Bohužel je tomu tak. Letos byla úroda mizivá, maliny všechny pomrzly, bylo jen trochu jahod," zhodnotil situaci vedoucí Ovocné školy při školním statku Jan Weiss.

Alespoň malou náhradou za neuskutečněný samosběr mohou zájemcům být zeleninové bedýnky. Jejich prodej se na školním statku rozhodli poprvé zrealizovat loni. Lidé si mohou telefonicky dopředu objednat sedmikilovou bedýnku zeleniny, a zvolit si libovolný den dodání. Poté si ji vyzvednou buď přímo na statku, nebo jim ji zaměstnanci zdarma doručí na smluvené místo.

„Bedýnkový systém budeme opět zavádět v průběhu července a srpna," potvrdil Jan Weiss, z jehož hlavy celý nápad vzešel.

Dalším oblíbeným místem, kam lidé vyrážejí na samosběry, je Komárov. Zde si mohou nasbírat jahody. Nyní je zde ale situace podobná jako v případě školního statku. „Samosběr už nějakou dobu probíhá, končit bude v nejbližších dnech. Mohu říci, že se jedná o nejhorší úrodu asi za deset let, respektive od té doby, co fungujeme.

Květy, které přežily dubnový příval sněhu, zničily květnové mrazíky," poznamenal Přemysl Kulík ze Zahradního centra Komárov. Od srpna do října si zde mohou zájemci přijít vybrat alespoň dýně.

A nejinak je tomu také na Malinové farmě v Rohově. Už devět let ji provozuje Jana Hanzlíková, přičemž samosběr zde funguje šestým rokem. „Letos bude malin určitě méně než v předchozích letech, pomrzlo jich takových šedesát procent. Nějaká úroda bude počátkem července, avšak objednávky jsou již zcela zaplněny," uvedla Jana Hanzlíková.

Autor: Veronika Bernardová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info