Agris.cz - agrární portál

Rakouská GoodMills prodává areál cukrovaru Kopidlno za 25 mil. Kč

19. 6. 2017 | ČTK

Rakouská mlynářská společnost GoodMills prodává rozsáhlý areál bývalého cukrovaru v Kopidlně na Jičínsku. Doporučená cena k prodeji je 25 milionů korun. Areál má rozlohu 8,5 hektaru a jsou v něm dvě sila na 16.000 tun obilí a administrativní budova. Výběrové řízení na prodej areálu, který by se dal využít například pro sklady, organizuje realitní společnost Naxos. Zájemci o areál mohou nabídky podávat do 14. července, uvedla společnost Naxos.

Cukrovar v Kopidlně fungoval od roku 1871 do roku 1984, kdy jeho provoz skončil kvůli stavbě nového cukrovaru. Přes více než miliardovou investici cukrovar nikdy nebyl dokončen a místní lidé stavbě říkali pomník totality. Po roce 1989 areál několikrát změnil vlastníka. Záměr přestavět jej na lihovar se nenaplnil. Kolem roku 2005 byl cukrovar zbourán a v areálu z něj zbyla jen sila. Společnost GoodMills jako poslední vlastník areál využívala ke skladování potravinářské pšenice.

Na volných pozemcích v areálu je podle Martina Stibora z Naxosu možné postavit další haly a vše využívat jako výrobně skladovací areál. Například by jej mohli využít dodavatelé automobilek v Mladé Boleslavi či Kolíně. "Mladá Boleslav je vzdálená asi 30 kilometrů, automobilka v Kolíně pak okolo 40 kilometrů," uvedl pro ČTK Stibor.

Nový vlastník by také mohl rozšířit kapacity na skladování zemědělských komodit. "Do sil je možné ukládat třeba obilí nebo po částečné úpravě technologie i řepku, kukuřici nebo hrách," uvedl Stibor.

Rakouská firma GoodMills v Česku provozuje mlýny v Litoměřicích a v Kyjově. Mouky na trh dodává například pod značkami Babiččina volba a Ramill. GoodMills v Česku také vlastnila památkově chráněný areál Automatických mlýnů Pardubice. Rakušané jej nejdříve nabízeli městu, zastupitelé ale koupi opakovaně odmítli. Nakonec Automatické mlýny za 25 milionů Kč na konci roku 2015 získal architekt Lukáš Smetana s manželkou.

Zdeněk Rychtera


Zdroj: ČTK, 19. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:55