Agris.cz - agrární portál

Farmy zřejmě budou moci zpracovávat více ovčího a kozího mléka

20. 6. 2017 | ČTK

Přímo na farmách se bude moci zpracovávat po 500 litrech kozího, ovčího i kravského mléka denně. Počítá s tím vyhláška ministerstva zemědělství, která je nyní v připomínkovém řízení. Toto množství se pak bude moci dávat na maloobchodní trh. Nyní se může zpracovávat 500 litrů pouze kravského mléka, u kozího je limit 100 litrů a u ovčího 50 litrů.

"Státní veterinární správa dospěla k závěru, že pro vlastní zpracování příslušného objemu mléka není rozhodující druh zvířete a velikost stáda, nýbrž právě jen zpracovávané množství," řekl ČTK za veterinární správu Petr Majer.

Malé podniky mají úlevy na některé z požadavků na konstrukci, zařízení nebo vybavení farem, které musí splňovat větší firmy. "Aby tyto úlevy neměly negativní vliv na hygienu výroby a bezpečnost potravin, musí být omezeno maximální množství zpracovávaného mléka," uvedl Majer k důvodům regulace. Podle důvodové zprávy k vyhlášce představuje syrové mléko riziko přenosu infekčních onemocnění.

Vyhláška v minulosti vyvolala mezi zemědělci rozruch. Zástupci oborové Asociace soukromého zemědělství si v březnu stěžovali, že stát chce množství mléka prodávaného na farmách omezit. Podle tehdejšího vyjádření mluvčí ministerstva se k nim dostala špatná informace.


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 21:21