Agris.cz - agrární portál

Soud dnes potvrdil milionovou pokutu pro firmu Czech Frost

21. 6. 2017 | ČTK

Krajský soud v Brně dnes potvrdil pořádkovou pokutu 1,1 milionu Kč pro firmu CZECH FROST. Neposkytla Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) obchodní záznamy, které vyžadoval při přepadové kontrole. Firma se účastnila kartelu mrazírenských společností při přebírání, skladování a ochraňování zboží.

Proti pokutě se ještě může bránit podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Zda to udělá, její právní zástupce dnes nevěděl.

Firma při přepadové kontrole ÚOHS odmítla vydat počítač jednatele. "Neumožněním nahlížet do obchodních záznamů nacházejících se v počítači jednatele došlo k nevratnému znemožnění jejich efektivního prověření a bylo zabráněno potenciálnímu získání důležitých důkazů protisoutěžního jednání," uvedl už dříve k případu předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle zákona o ochraně hospodářské soutěže jsou v rámci šetření na místě v obchodních prostorách zaměstnanci antimonopolního úřadu oprávněni vstupovat do obchodních prostor soutěžitelů. Mohou mimo jiné nahlížet do obchodních záznamů a dělat si jejich kopie. Právní zástupce Czech Frost dnes u soudu uvedl, že úřad postupoval neproporčně a dopředu "nevyčlenil portfolio listin, které požadoval vydat".

Pořádková pokuta se týká začátku šetření, které úřad vedl. Mezitím už firmě prokázal účast v kartelu, za což firma dostala půlmilionovou pokutu. Kartelu se dopustila společně s firmou Mrazírny Plzeň-Dýšina. Spolu koordinovaly svoje nabídky v tendru Správy státních hmotných rezerv na úschovu másla. Rozhodnutí o existenci kartelu je už pravomocné. Firma nakonec s úřadem na jeho prokázání spolupracovala.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 03:54