Agris.cz - agrární portál

Stát bude opět hradit škody na rybách způsobené kormorány

21. 6. 2017 | ČTK

Stát bude opět vyplácet rybářům náhrady za škody na rybách, které způsobili kormoráni. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal poslaneckou novelu, která tyto kompenzace obnoví, byť s časovým omezením. O prezidentově podpisu informoval Hrad.

Stát bude vyplácet náhrady po určitou dobu. Na tři roky se vrátí praxe, která skončila v dubnu 2013. Kormoráni tehdy vypadli ve vyhlášce ze seznamu zvláště chráněných živočichů a stát přestal rybáře odškodňovat. V zákoně o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy však kormorán zůstal.

Poslanci, k nimž patří ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), proto navrhli kormorána ze zákona vyškrtnout a zavést tříleté přechodné období pro odškodňování. Od ledna do konce roku 2019 budou rybáři dostávat stoprocentní náhradu prokazatelně způsobených škod a za rok 2020 náhradu 80procentní.

Důvodem pro vypuštění kormorána ze seznamu zvláště chráněných živočichů je podle předkladatelů novely to, že přestal existovat celospolečenský zájem na jeho ochraně. Umožní to podle nich i jeho lov podle pravidel v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Ve tříletém období by mohly početní stavy kormorána klesnout.

Návrh na obnovu vyplácení náhrad za škody způsobené kormoránem velkým už dříve předložila skupina poslanců ze zemědělského výboru. Vláda ale s jejich návrhem nesouhlasila a předkladatelé ho posléze stáhli. Nyní přijatý návrh kabinet naopak podpořil.

Rybáři loni uvedli, že kormoráni předešlý rok způsobili na rybách škody za 117,8 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:55