Agris.cz - agrární portál

Kofola bude nově patřit firmě AETOS, tu vlastní Samarasové

22. 6. 2017 | ČTK

Vizitka akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko (dnes se koná řádná valná hromada společnosti):

Vznik: Současná Kofola ČeskoSlovensko, a. s., byla do obchodního rejstříku zapsána v září 2012. Společnost Kofola vznikla v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc.

Historie: V roce 1960 vyvinul Zdeněk Blažek z opavské farmaceutické společnosti Galena sirup Kofo (směs bylin a ovocných šťáv ochucených lékořicí), který se stal základem kolové limonády. Nápoj se měl jmenovat Kofocola, ale kvůli možným problémům s ochrannou známkou nakonec dostal název Kofola. Do pádu komunistického režimu patřila kofola vyráběná v řadě limonádoven mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje v Československu. Po otevření hranic Kofolu dočasně vytlačily z trhu zahraniční kolové nápoje, v druhé polovině 90. let značku oživila společnost Santa Nápoje rodiny Samarasů.

V roce 2003 byla v Krnově sídlící společnost Santa přejmenována na Kofola, a. s. Vznikl holding, který v roce 2006 přestěhoval své sídlo do Ostravy. V roce 2008 Kofola otevřela nový závod v polském Kutně za 15 milionů eur (zhruba 450 milionů korun; největší česká investice v Polsku), kam také později přenesla své sídlo. V roce 2015 skupina Kofola přestěhovala sídlo své mateřské společnosti z Polska do ČR. Aktivity mateřské společnosti Kofola S. A. přesunula do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě.

Charakteristika: Kofola je nyní jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Má sedm výrobních závodů v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola. V licenci Kofola vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. Pro ČR a Slovensko je firma výhradním distributorem značek Evian a Badoit. V Česku dodává obchodům a restauracím také minerálku Vincentka. V roce 2015 se Kofola rozrostla o slovinskou skupinu Radenska (minerální vody) a dohodla se na distribuci nápojů značky Rauch. Provozuje freshbary a salaterie UGO a letos oznámila, že kupuje Salátovou divizi od firmy Titbit.

Hospodářské výsledky: Skupině Kofola v loňském roce klesly tržby o 2,7 procenta na sedm miliard korun. Snížily se rovněž její provozní zisk, a to o 8,2 procenta na 541 milionů korun, a ukazatel EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) o 3,5 procenta na 1,06 miliardy korun.

Počet zaměstnanců: Více než 2100, z toho asi 700 v ČR.

Základní kapitál: 2,2 miliardy korun.

Akcionáři: Většinovým vlastníkem je společnost KSM Investment patřící rodině Samarasů, kterou na venek zastupuje především předseda představenstva Janis Samaras. Tento měsíc Kofola oznámila, že majoritním vlastníkem skupiny bude od konce července nově založená společnost AETOS, jež bude vlastnit 68 procent akcií. AETOS patří rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly (akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek), kteří tak navýší svůj podíl.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 22:59