Agris.cz - agrární portál

Pivovar Litovel loni uvařil rekordních 203.000 hektolitrů piva

22. 6. 2017 | ČTK

Rekordních 202.995 hektolitrů piva uvařil loni Pivovar Litovel. V meziročním srovnání se výstav pivovaru z Litovle na Olomoucku zvýšil téměř o 16.000 hektolitrů. Obrat v roce 2016 vzrostl o 24 milionů korun na 511 milionů korun, sdělil dnes ČTK ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

"Meziročně se nám podařilo navýšit výstav díky zvýšenému exportu například do středoevropských a severských zemí. Na větší spotřebě se však podíleli i tuzemští zákazníci, u nichž roste obliba litovelského piva," uvedl Hyneček. Podle něj společnost loni exportovala pivo také například do Jižní Koreje, Ruska nebo Británie.

Pivovar Litovel v roce 2016 uvedl na trh novinky, jako je například čepovaný Litovel Granát či Litovel Pšeničný ležák, určený především na vývoz. Do modernizace investoval zhruba 40 milionů korun. Pořídil nové přepravky a lahve, nerezové sudy a stanici na přípravu kvasnic pro hlavní kvašení. Pivovar loni zakoupil také nová vozidla pro obchodní zástupce.

"V investicích budeme pokračovat i v tomto roce. V plánu máme kvasné tanky pro svrchně kvašená piva, plnič lahví, vysokozdvižné vozíky, nerezové sudy pro posílení exportních prodejů a nákup nákladních vozidel pro rozvoz piva," uvedl Hyneček.

Pivovar Litovel rovněž plánuje rozšířit svůj minipivovar, který od roku 2011 používá jako zkušební laboratoř pro sládka. Minipivovar má kapacitu 250 litrů na jednu várku a od zprovoznění slouží i k zážitkovému vaření. Milovníci piva si v něm ročně uvaří 100 várek.

Pivovar Litovel patří společně s přerovským pivovarem Zubr a Pivovarem Holba z Hanušovic do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Závody prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:53