Agris.cz - agrární portál

Chorvatský Agrokor plánuje uzavřít desítky obchodů sítě Konzum

22. 6. 2017 | ČTK

Zadlužený chorvatský potravinářský koncern Agrokor chce zavřít desítky obchodů svého maloobchodního řetězce Konzum a propustit zaměstnance. Šéf Konzumu Slavko Ledić dnes řekl, že firma se musí dostat do zisku. V plánu je uzavřít 80 až 100 prodejen z nynějších asi 700.

Počet zrušených pracovních míst Ledić neuvedl, ale dodal, že někteří pracovníci budou převedeni jinam. Tržby řetězce Konzum se za prvních pět měsíců letošního roku meziročně snížily o téměř 11 procent.

Agrokor je se 60.000 zaměstnanci největším zaměstnavatelem na Balkáně. Teď ale dluží nejméně 40 miliard kun (142 miliard Kč), zejména vinou rychlé expanze. Od dubna převzal správu nad firmou stát, který dosadil krizového manažera Ante Ramljaka.

"Myslím, že to nejhorší je za námi. Teď musíme udělat vše pro to, abychom zlepšili hospodářské výsledky a ziskovost (Konzumu), na to se soustředíme do konce roku," řekl agentuře Reuters Ramljak. Konzum ale bude podle něj pracovat na otevření nových obchodů.

Věřiteli Agrokoru jsou majitelé dluhopisů, dodavatelé a banky. Kromě chorvatských finančních ústavů mezi nimi figurují i dvě největší ruské banky Sberbank a VTB. V květnu získala firma půjčku 480 milionů eur (12,6 miliardy Kč), která by měla pomoci Ramljakovým snahám stabilizovat Agrokor a jeho obchody.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:41