Agris.cz - agrární portál

USA zastavily dovoz čerstvého hovězího z Brazílie

23. 6. 2017 | ČTK

Spojené státy zastavily dovoz čerstvého hovězího z Brazílie, mají pochybnosti o jeho bezpečnosti. Značná část brazilských dodávek do USA totiž neprošla testy, oznámilo ve čtvrtek americké ministerstvo zemědělství.

Rozhodnutí přišlo zhruba tři měsíce poté, co brazilským masným průmyslem otřásl skandál kolem uplácení hygienických inspektorů. Skandál tehdy přiměl Evropskou unii a některé další země k dočasnému zastavení či omezení dovozu brazilského masa.

Americký ministr zemědělství Sonny Perdue uvedl, že američtí inspektoři od března odmítli 11 procent dodávek čerstvého hovězího z Brazílie. "Toto číslo je výrazně vyšší než jedno procento u dodávek ze zbytku světa," upozornilo ministerstvo.

Brazílie již na obavy amerických inspektorů reagovala tím, že pěti brazilských závodům zakázala export hovězího do USA. Podle ministerstva však toto opatření není dostatečné a Brazílie musí uskutečnit další kroky k nápravě situace, aby bylo možné dovoz obnovit.

Brazílie byla v loňském roce největším producentem hovězího na světě. Spojené státy sice nepatří mezi velké dovozce brazilského hovězího, pozastavení importu nicméně vyvolá nové pochybnosti ohledně brazilského masného průmyslu. Situaci budou podle agentury AP pozorně sledovat evropské a asijské země, které jsou významnými odběrateli brazilského masa.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 06:32