Agris.cz - agrární portál

Lesníci jsou letos při boji s kůrovcem mírnými optimisty

23. 6. 2017 | ČTK

Lesníci jsou letos při boji s kůrovcem mírnými optimisty. Díky delší zimě se tento škůdce začal vyvíjet později a vypadá to, že nestihne mít tolik generací jako v jiných letech. Je ale otázkou, jaký bude další vývoj počasí a zda kůrovec nedožene třítýdenní zpoždění na konci sezony v případě teplého babího léta. Při dnešním setkání s novináři v lesích u Samechova na Benešovsku to ČTK řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Upozornil na sucho, které se nyní objevuje v přírodě a které pomáhá šíření kůrovce. Veškerá voda, jež spadne, se podle něj dlouhodobě neudrží a z krajiny odtéká. "Klíčový bude další vývoj počasí. Klidně se může stát i to, že se dostaví velmi suchá a teplá perioda," upozornil Szórád. Problematickou oblastí pro lesníky podle něj začala být nyní hlavně Vysočina.

Vědci z České zemědělské univerzity nedávno v lesích v okolí Prahy představili novou metodu boje s kůrovcem pomocí speciálně vycvičených psů, kteří dokážou díky výbornému čichu včas odhalit napadený strom. Tato služba je rozšířená ve Švédsku, kde si objednávají soukromí vlastníci lesů.

"Nepochybuji o tom, že pes umí být takto vycvičen a že to může být velmi efektivní metoda, jak tyto stromy v nejranějším stádiu identifikovat a mít více času na sanaci, na zlikvidování škůdce," řekl k tomu Szórád. Dovede si představit využití psů i v některých oblastech v Česku, nepředpokládá však, že by státní podnik kvůli tomu zřizoval chovné stanice. "Může to ale být docela zajímavá podnikatelská příležitost pro někoho, kdo má rád psy a je schopen je vycvičit a tu službu nabídnout," dodal.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 19:25