Agris.cz - agrární portál

Bohemia Sekt pokračuje s vysazováním dalších vinic

28. 6. 2017 | ČTK

Největší tuzemská vinařská skupina Bohemia Sekt pokračuje s vysazováním dalších vinic na jižní Moravě. Letos její vinohradníci osázeli 42 hektarů, z toho 13 odrůdy Ryzlink vlašský, přímo na sekty, uvedli dnes ve vyjádření pro ČTK zástupci společnosti.

Nová vinice určená pro sekty je v katastru vinařské obce Milovice na Břeclavsku v trati Špičák. "Hrozny pro výrobu sektů vyžadují nižší cukernatost a pozvolné zrání, a proto se nově vysazená réva bude pěstovat vysokým vedením, což podporuje úrodnost rostlin," uvedl Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT.

Ryzlink vlašský se používá v současnosti ve Starém Plzenci například do cuvée šumivých vín Bohemia Sekt Prestige nebo Chateau Radyně. První úrodu čekají vinaři v roce 2020, ale sekty z této vinice lidé ochutnají nejdříve až o dva roky později.

Skupina BOHEMIA SEKT nyní obhospodařuje přes 510 hektarů moravských vinic, jen v tomto roce přibylo 41 hektarů nových výsadeb v okolí Bzence, Sedlce u Mikulova a v Dolních Věstonicích. Mezi nově vysazovanými odrůdami letos převládaly Muškát moravský, Chardonnay, Ryzlink vlašský a Müller Thurgau, které dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější odrůdy v České republice a kterým se na jižní Moravě velice daří.

Mladé vinice vysazují i další vinařství. Letos vinaře ale trápí kromě mrazů sucho. Například Zámecké vinařství Bzenec bude muset některé vinice kvůli tomu obnovovat.

Vinaři musejí řešit i jiné problémy. Vysoké teploty již vzrostlé révě vyhovují, ale často způsobují její překotný růst. "Nyní sháníme každou ruku, jelikož probíhá takzvané zastrkování letorostů, které je hodně náročné na rychlost a kvalitu. Réva a její výhony rostou denně až deset centimetrů a mohou tak rychle přerůstat. Proto potřebují upravit co nejdříve do drátů opěrné konstrukce, abychom mohli vinice řádně připravit na léto," uvedl Josef Svoboda.

Filip Vrána dr


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 00:35