Agris.cz - agrární portál

Změny předpisů komplikují život potravinářům v Libereckém kraji

29. 6. 2017 | ČTK

Změny předpisů o značení výrobků komplikují život malým producentům potravin v Libereckém kraji. Některé firmy kvůli tomu dokonce vzdaly svou letošní účast v soutěži Regionální potravina Libereckého kraje. Z původně přihlášených 90 výrobků jich tak nakonec komise hodnotila jen 80. U příležitosti prezentace osmi výrobků navržených na ocenění to dnes novinářům řekl Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje a jednatel Zemědělské farmy K.E.K.

S označením výrobků měl sám problémy. "Loni nám vytýkali, že na nálepkách nemáme obsah soli, letos, že ho tam máme. Museli jsme ho odstranit, přitom je to pro zákazníky hodně důležitý údaj. Problémem je orientace v těch vyhláškách, nikdo nesedíme a nečteme pořád, co je nového," řekl Erlebach. Změny podle něj často nestíhají zaregistrovat ani na veterinární správě, s níž náležitosti svých etiket potravináři konzultují. Podle koordinátorky soutěže Vladimíry Pachlové musel klíčové informace o obsahu nejen soli, ale také tuku, odstranit ze své šunky fitness i frýdlantský zpracovatel masa Folda.

Soutěž Regionální potravina Libereckého kraje se uskutečnila už poosmé. Komise hodnotila 80 výrobků od 29 producentů z celého kraje. "Největší konkurence byla v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje, kde bylo přihlášeno 22 piv a pampeliškový sirup a jablečno-zázvorový mošt," řekla Pachlová. Soutěžilo se v devíti kategoriích, bez ocenění zůstala kategorie Cukrářské výrobky včetně cukrovinek, kde byly přihlášeny dva výrobky od stejné firmy. "Komise vítěze nevybrala snad kvůli tomu, že tam nebyla konkurence, nijak to ale nezdůvodnili," dodala Pachlová.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, jehož cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat po dobu čtyř let. Do soutěže mohou své výrobky hlásit malé a střední potravinářské a zemědělské firmy do 250 zaměstnanců. V Libereckém kraji za dobu existence soutěže získalo zmíněné označení 56 výrobků. "Dalších osm regionálních výrobků ocenění převezme 21. září na Dni regionálních potravin," dodal Erlebach.

Leona Vacková


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:12