Agris.cz - agrární portál

Moravským potravinářským strojírnám loni vzrostly tržby i zisk

4. 7. 2017 | ČTK

Akciová společnost Moravské potravinářské strojírny (Mopos) loni zvýšila tržby o pět procent z 243 milionu korun v roce 2015 na 256 milionů korun. Zisk strojírenské firmy z Olomouce vzrostl z necelých čtyř milionů korun na 21,1 milionu korun. ČTK údaje získala z výroční zprávy společnosti Mopos, která patří k předním tuzemským výrobcům technologických zařízení pro pekárny a sladovny.

Firma Mopos se loni podle předsedy představenstva Jana Kubáčka stále potýkala s poklesem dodávek pekárenských linek do Ruska, na které Evropská unie kvůli konfliktu na Ukrajině uvalila sankce. Odbytové problémy měla také v dalších státech Společenství nezávislých států.

"Tyto ztráty významné části zakázkové náplně se úspěšně podařilo nahradit dodávkami pro nejvýznamnější český pekárenský komplex Penam. Rovněž také významným rozšířením dodávek strojů a zařízení pro sladovny, a to jak pro klíčové české výrobce sladu, tak i významné světové výrobce," uvedl Kubáček.

Společnost Mopos loni podle Kubáčka zvýšila podíl dodávek na tuzemský a slovenský trh. Zároveň uspěla s dodávkami potravinářských strojů na Novém Zélandu, ve Francii či Polsku.

Nosnou produkcí strojírenské firmy Mopos byly v loňském roce pekárenské linky a technologie pro sladovny. Společnost vyrábí také svařované díly a speciální obrobky pro zákazníky ve Francii a Itálii.

Mopos se v posledních letech soustřeďuje na modernizaci potravinářských strojů, které vyrábí. Společnost například vyvinula automatickou linku na pizzu. Další zakázky na zahraničních trzích by jí měl přinést nový model zařízení na výrobu speciálních druhů sladů. Společnost si zařízení nechala patentovat a nabídla jej zákazníkům zejména v Rusku, Bělorusku a Pobaltí.

Loni společnost Mopos vyvíjela nová zařízení pro kruchové sladovny a technologie pro výrobu fermentovaného sladu.

Společnost Mopos má základní kapitál 89 milionů korun a jejím jediným akcionářem je olomoucká firma Euromopos. Loni podnik Mopos zaměstnával v průměru 109 pracovníků.


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 20:38