Agris.cz - agrární portál

Dopady pátečních bouřek na úrodu se v regionech značně liší

10. 7. 2017 | ČTK

Páteční bouřky, které místy provázelo krupobití, způsobily některým zemědělcům v Česku škody na úrodě. Situace v jednotlivých regionech se ale značně liší, zjistili dnes zpravodajové ČTK. Zatímco třeba Zlínskému kraji se rozmary počasí prakticky vyhnuly, naopak sadařům ve východočeských Libčanech poškodily veškeré ovoce. Celkem krupobití způsobilo zemědělcům škody za více než půl miliardy korun, uvedl v sobotu ředitel Agra pojišťovny Marek Hrubý. Nejvíce poškozené bylo obilí, řepka, kukuřice a cukrová řepa.

Vydatné bouřky se přes Česko přehnaly v pátek odpoledne a večer. V okolí Prahy a zejména dál na severovýchod se v nich lokálně vyskytly přívalové deště s kroupami a nárazy větru. Podle Hrubého byla nejvíce zasažena pole na Jičínsku, Hradecku, Pardubicku a Mladoboleslavsku.

Zemědělskému družstvu v Libčanech na Královéhradecku krupobití poškodilo veškeré ovoce, jablka, hrušky, švestky i broskve. Bouřka se přehnala přes sady i pole s řepkou a cukrovkou. "Nahlásili jsme škodní událost a vyčkáme na likvidátora, která určí rozsah škod," řekl ČTK ředitel družstva Jiří Pátek. Podle jeho názoru je poškození značné a může ještě narůstat.

"Všechny příznaky nejsou na ovoci i rostlinách hned vidět. U řepky jsou šešulky i stonky nalomené, ztráty porostou," řekl Pátek. Podle něj nejde o první krupobití, které poškodilo úrodu, ale páteční bouřka byla zatím nejsilnější.

Bez škod nevyvázli z víkendových bouřek někteří zemědělci v Moravskoslezském kraji. Agronom Zemědělského družstva vlastníků Nošovice Jiří Vícha ČTK řekl, že bouře s kroupami, která zasáhla obce Dobrá a Pazderná na Frýdecko-Místecku, napáchala družstvu škody odhadem za 100.000 korun. "Zasáhlo to řepku, ozimý ječmen, v podstatě veškeré obiloviny, které byly zasažené, jsou poničené. Jsou poničené i brambory a kukuřice," uvedl Vícha. Dodal, že v místě padaly kroupy velikosti ping-pongových míčků, které pomlátily obilí. "U řepky jsou jenom prázdné šešule. Výnos už nebude takový, jaký by měl být," vysvětlil Vícha.

Bouřka se v pátek nevyhnula ani Jihomoravskému kraji. Nejvíce zasažené bylo Blanensko. Ředitelka Agrární komory Blansko Marcela Pokorná však nemá žádné zprávy o tom, že by bouřka někde zanechala výrazné škody. "Uvidíme po víkendu, neočekávám ale nic zásadního," uvedla Pokorná. O škodách zatím neví ani ředitel Agrospolu Knínice u Boskovic Ladislav Menšík. "Spíš si myslím, že to bude pozitivní, protože jsme na tu vodu čekali jako na smilování," dodal.

Ani ve Zlínském kraji páteční bouřky žádné větší škody na úrodě nezpůsobily. "Žádné silné bouřky tu nebyly," sdělila dnes ČTK ředitelka Agrární komory Zlínského kraje Jana Brázdilová. Závažnější škody způsobené deštěm nehlásí ani Kroměřížsko, Vsetínsko nebo Uherskohradišťsko. "Nevím, že bychom tu měli něco dramatického," uvedla ředitelka Agrární komory Uherské Hradiště Dagmar Gracová.

Podobně situaci po pátečních bouřkách hodnotí i ředitelka mladoboleslavské agrární komory Simona Šlosarová. "Zatím nemám informace o zásadních škodách. Zítra ráno, během dopoledne, budu mít informací podle lokálních hlášení více," řekla ČTK.


Zdroj: ČTK, 10. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 01:32