Agris.cz - agrární portál

Slovenští chovatelé prasat a dojnic si rozdělí čtyři miliony eur

10. 7. 2017 | ČTK

Slovenští farmáři, kteří chovají dojnice a prasata, si rozdělí mimořádnou dotaci v celkové výši přes čtyři miliony eur (104 milionů korun). ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zemědělství. Do programu se přihlásilo několik stovek žadatelů.

"Jednorázovou pomoc poskytneme chovatelům v sektorech, které byly nejvíce postiženy nerovnováhou na trhu způsobenou cenovými výkyvy. Slovensko musí živočišnou výrobu udržet. Naše chovy jsou přísně kontrolované a dokážou garantovat kvalitu pro slovenského spotřebitele," uvedla ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Stavy dojnic na Slovensku loni klesly na nejnižší úroveň od roku 1999, od kdy slovenští statistici vedou evidenci. Chovy prasat se zase snížily na nové minimum od roku 2011.

Oba zmiňované sektory dostanou v rámci programu, na jehož financování se podílí i EU, částku shodně ve výši 2,06 milionu eur (53,7 milionu korun). Dotace stát například vyčlení na většinu dojnic, peníze dostanou slovenští farmáři do konce září.

Již loni slovenská vláda vyčlenila dotaci 33 milionů eur (861 milionů Kč) místním farmářům, kteří se potýkali s dopady nízkých výkupních cen mléka. Do dotačního programu se zapojily jen asi dvě třetiny chovatelů dojnic a stát jim rozdělil 30,9 milionu eur (806 milionů Kč). Vzhledem k evropským pravidlům nebyly peníze rozdány přímo na podporu produkce mléka, ale za to, že zájemci poskytli státu informace o chovu.

Mimořádnou podporu chovatelům krav a prasat loni schválila i česká vláda. Hodnota dotačního programu z českého rozpočtu a od EU dosáhla 559 milionů korun.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 10. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:32